12 tema za uspešan crowdfunding - videima do bolje pripreme kampanje

28.5.2018

Naše znanje o crowdfunding-u redovno delimo kroz naš blog, sajt, novosti i bazu resursa, kao i kroz radionice i edukacije koje organizujemo. Međutim, ako imate malo vremena na raspolaganju i potrebno vam je da u kratkom roku saznate što više informacija o crowdfunding-u i pripremi kampanje, a da to bude na jasan, koncizan način i uz dosta praktičnih primera  - pripremili smo vam ove kratke, a edukativne videe.

Kako biste znali šta se krije iza kog videa i naslova - evo kratkog pregleda:

1. Uvod u grupno finansiranje

Crowdfunding je alternativni model finansiranja ali i mnogo više od toga! U ovom videu saznaćete nešto više o istoriji crowdfunding-a, za šta se sve može koristiti i koji sve tipovi crowdfunding-a postoje.

2. Ko je vaša baza podrške i kako je naći

Za lakše razumevanje ciljne grupe, podelili smo je u tri kruga. Koji je to najvažniji krug vaše ciljne grupe a ko je baza vaše cele crowdfunding kampanje uz čiju pomoć ćete doći do prvih 30% od ukupnog cilja koji želite da prikupite, saznaćete u ovom videu.

3. Backer-i – ko su oni i zašto vam uplaćuju novac

Pogledajte ovaj video da saznate koja su to četiri ključna razloga na osnovu kojih se neko odluči da postane vaš backer.

4. Planiranje i faze

Nakon što ste definisali šta vašu kampanju čini različitom od ostalih, saznajte kako da odaberete crowdfunding platforme za vašu kampanju i kako da podstaknete ljude da vas novčano podrže.

5. Kako ispričati crowdfunding priču

Dokazano je da priče pamtimo duže od brojki i statistika jer pričanje i slušanje priča aktivira veći deo našeg mozga. U ovom videu saznajte koji su to elementi odlične priče vredne prepričavanja.

6. Nagrade u crowdfunding-u

Pogledajte ovaj video da saznate zašto su nagrade važne u crowdfunding kampanjama, kakve vrste perk-ova postoje i na šta treba da obratite pažnju prilikom njihovog osmišljavanja.

7. Šta je pitch i zašto vam je potreban?

Svaka dobra ideja može se sažeti u vreme trajanja jedne vožnje liftom. Kako dobar crowdfunding pitch izgleda i koji su njegovi elementi, saznaćete u ovom videu.

8. Vizuelne komunikacije u kampanji

Dobrim vizualima možete podstaći potencijalne ulagače da podrže vašu kampanju čak i pre nego što su pročitali tekst, i obrnuto! U ovom videu Marko će vam objasniti šta podrazumeva dobra vizuelna komunikacija vaše crowdfunding kampanje. 

9. Komunikacije u crowdfunding kampanji

Uspešno komuniciranje je ključ svake poslovne ideje. U ovom videu saznajte sa kime, kada i na koji način bi trebalo da komunicirate tokom celog procesa vođenja crowdfunding kampanje.

10. Tehnički aspekti kampanje

Odluka o strategiji kampanje zavisi od tehničkih, poreskih i pravnih aspekata. Pogledajte ovaj video da saznate kako funkcionišu crowdfunding platforme i šta bi sve trebalo da uzmete u obzir pre nego što se odlučite za odgovarajuću.

11. Vremenski okvir i tim u crowdfunding kampanji

Timski rad je temelj svake crowdfunding kampanje a koja su to ključna pravila za organizaciju crowdfunding tima saznaćete u ovom videu.

12. Posao počinje nakon kampanje

Kampanja je uspešno završena i šta dalje? U ovom videu Mario će vam ispričati na koje sve načine možete održati zajednicu koja je podržala vaš projekat.