Četiri podcast-a o crowdfunding-u koje bi trebalo da slušate

19.10.2020

Za uspešnu crowdfunding kampanju najvažnije je da se dobro pripremite, a priprema znači i istraživanje i učenje. Uvek je dobro da istražite kampanje slične vašoj na platformi koju ste izabrali, ali i da čujete iskustvo drugih autora kampanja.

Platforme konstantno rade na edukaciji autora kampanje i nude različite pomoćne materijale i savete, jer im je u interesu da broj uspešnih kampanja raste. Tako su Indiegogo i Kickstarter pokrenuli svoje podcast-ove kako bi edukovali buduće autore kampanja kroz njih, ali to nije dugo potrajalo. Sa druge strane, mnogi konsultanti i preduzetnici koji se bave crowdfunding-om i uspešno ga koriste za razvoj poslovanja su u tome daleko uspešniji. Predstavljamo vam četiri podcast-a o crowdfunding-u koje treba da poslušate, a koji će vam pomoći u pripremi kampanje.

1. Funding the Dream on Kickstarter

Podcast koji je pokrenuo Richard Bliss do sada je objavio preko 330 epizoda u kojima se obično razgovara sa autorima kampanja iz oblasti gejminga i društvenih igara i drugim kreativnim preduzetnicima. Platforma koja je u fokusu ovog podcast-a je Kickstarter, a epizode su dugačke od svega par minuta pa do skoro sat vremena.

U epizodama ovog podcast-a možete da čujete iz prve ruke kako izgraditi zajednicu, koje greške su pravili drugi autori kampanja, ali i o važnim aspektima u korišćenju platforme Kickstarter za finansiranje kreativnih projekata, kao što su zaštita autorskih prava, proizvodnja igara, slanje nagrada itd.

2. Crush Crowdfunding Podcast

Ovaj podcast pokrenut je u februaru 2020. godine i u dosadašnjim epizodama autorka podcast-a Nalin Chuapetcharasopon davala je različite savete o vođenju kampanja na platformama Kickstarter i Indiegogo. Autorka podcast-a do sada je pomogla raznim autorima kampanja da ukupno skupe preko 13 miliona američkih dolara i ima zavidno iskustvo.

U ovom podcast-u možete da naučite zašto je važno da koristite mejlove u kampanji, kako da izaberete datum lansiranja svoje crowdfunding kampanje, kao i da čujete mnoge druge korisne savete. U svom podcast-u Nalin predstavlja i veoma uspešne kampanje na kojima je radila i slušaocima pruža dragocene informacije o tome koji su ključni razlozi uspeha tih kampanja.

3. Crowdfunding Demystified Podcast

Preduzetnik Salvador Briggman, osnivač kompanije Crowd Crux, je autor podcast-a Crowdfunding Demystified koji ima preko 130 dostupnih epizoda. Osim epizoda o Kickstarter i Indiegogo nagradnim crowdfunding kampanjama, dostupne su i epizode o crowdfunding-u na bazi udela i crowdinvesting-u, ali i crowdfunding-u kao izvoru finansiranja neprofitnih projekata.

U podcast-u su predstavljene različite crowdfunding kampanje čiji uspeh je šestocifren i čiji autori slušaocima daju savete i otkrivaju taktike koje su koristili u svojim kampanjama. Salvador Briggman je takođe snimio i veliki broj epizoda podcast-a koji je namenjen onima koje interesuju Kickstarter i Indiegogo i u kojima slušaocima daje korisne savete bazirane na njegovom iskustvu vođenja crowdfunding kampanja.

4. ComixLaunch

Strip autor, dizajner igara i izdavač Tyler James vodi veoma zanimljiv podcast posvećen piscima, umetnicima, izdavačima i drugim kreativcima. Ovaj autor već nekoliko godina, u epizodama koje traju u proseku sat vremena, svojim slušaocima pruža zanimljive i korisne informacije u vezi sa vođenjem crowdfunding kampanje.

Iako je oblast na koju je ovaj podcast fokusiran prvenstveno strip, mnogi saveti su primenljivi i na druge crowdfunding kampanje, pa vredi poslušati većinu epizoda. Čak i ako ne planirate da objavljujete stripove, iskustva autora stripova koji su sredstva za izdavanje obezbedili na Kickstarter-u biće dragocena u pripremi kampanje.


Ova četiri podcast-a bi trebalo da poslušate zbog sjajnog sadržaja, gostiju koji nesebično dele iskustvo i podržavaju druge autore. Bez obzira na to da li razmišljate o crowdfunding kampanji ili samo želite da steknete utisak kako jedna kampanja izgleda iz ugla autora, ovi podcast-ovi će vam biti zanimljivi. Ako ste naišli na neki zanimljiv podcast o crowdfunding-u ili epizodu podcast-a, pozivamo vas da podelite sa nama tu informaciju putem društvenih mreža ili kontakt forme na sajtu.