Crowdfunding - način da finansirate svoj projekat

12.2.2018

Imate ideju i želite da tu ideju sprovedete u delo, počeli ste da planirate projekat i suočavate se sa velikim brojem odluka koje treba doneti. Jedna od tih odluka  je i na koji način prikupiti nedostajuća novčana sredsta koja su neophodna kako bi projekat mogao da počne ikako bi se sve planirane aktivnosti nesmetano realizovale.

Na samom početku kada se krene u realizaciju projekta postoji niz ograničenja koja onemogućavaju da se pristupi odredjenim izvorima finansiranja. Ovde se u najvećem broju slučajeva pre svega misli na bankarske kredite, državne subvencije i kredite, stipendije i grantove drugih nedržavnih institucija i organizacija, poslovne anđele i druge. Kada su pitanju bankarski krediti iako oni deluju kao najbrži i najzastupljeniji izvor finansiranja, oni to često nisu zbog preduslova koji se moraju ispuniti da bi dobili kredit. To su pre svega vaša kreditna istorija i kreditna sposobnost, a česta je situacija da kredit ne bude odobren zbog nedostaka imovine kao potvrde da ćete vratiti isti. Državne subvencije i krediti zvuče ohrabrujuće i svakako je preporuka da ako ne ceo iznos onda deo novčanih sredstava pokušate da dobijete na ovaj način. Ono što je problem je da često nećete ispunjavati sve preduslove za dobijanje stipendije ili kredita ili i pored toga što ispunjavate, postoji veliki broj onih koji su se prijavili pa su time opet smanjene mogućnosti za dobijanje istih. Ipak, u zavisnosti od iznosa novčanih sredstava koja treba da pribavite i postojeće imovine koje posedujete, postoje situacije u kojima ipak možete da pristupite nekom od ovih izvora finansiranja ili kombinaciji izvora-

Zaobiđite prepreke i promenite svet novom idejom!

U najvećem broj slučajeva finansiranje projektne ideje predstavlja jednu od glavnih prepreka tokom planiranja i realizacije projekta posebno u sitacijama kada vam je pristup različitim izvorima finansiranja ograničen. U ovoj situaciji bitno je sagledati sve mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Pre desetak godina na svetskom tržištu pojavio se  nov način pribavljanja nedostajućih novčanih sredstava popularno nazvan. U Srbiji je značajno kraće prisutan i mnogo manje korišćen pa zato njegov potencijal nije iskorišćen ni blizu koliko bi mogao da bude. Po svojoj suštini crowdfunding se ne razlikuje mnogo od dobro poznatih donacija, prodaje unapred, zajmova, učešća u kapitalu i sl. koje se koriste kao načini da se dođe do novčanih sredstava. Čest je slučaj da sredstva dolaze i od porodice i prijatelja kao onih koji najviše veruju u projekat. Ipak, novitet predstavljaju forma i način realizacije ovog izvora finansiranja. Crowdfunding počiva na upotrebi  i interneta uopšte kao sredstva da se ideja proširi i dopre do mnogo većeg broja ljudi, tj.potencijalnih investitora. Kada kažemo investitori ne misli se nužno na investitore koji ulažu novac samo da bi ostvarili profit, ovde investitor ima šire značenje i odnosi se na sve pojedince koji će ulažiti novac u vaš projekat.

Razlog više da se odlučite za crowdfunding je što na početku ne morate da uložite novac da bi započeli finansiranje, ili je to ulaganje minimalno, a njegova dostupnost i jednostavnost dodatni su razlozi da finansirate vaš projekat na ovaj način.