Patreon – rešenje za sve umetnike i kreatore sadržaja

6.6.2019

Da li se nekada pitate na koji način se finansiraju kreatori online sadržaja? Da li imaju regularan posao od 9h do 17h, a u slobodno vreme se bave kreiranjem sadržaja koji volite, finansirajući ga od svog kancelarijskog posla? Ili ipak postoje alternative koje omogućavaju autorima da od svog sadržaja zarađuju dovoljno da bi im to bilo primarno zanimanje? Patreon je najrasprostranjenija platforma među kreativnom online zajednicom koja kontinuirano stvara sadržaj za svoju publiku.

Šta je Patreon i kako funkcioniše?

Patreon je crowdfunding platforma koja nudi mogućnost korisnicima – patronima da doniraju novac kreatorima online sadržaja, kao što su na primer novinari, kreatori video-klipova, muzičari, virtuelni umetnici, grafičari, strip umetnici, autori podcast-ova i drugi slični kreativci. Ukoliko vam se nečiji rad dopada i želite da ga podržite i time podstaknete na dalje stvaranje, platforma Patreon će vam omogućiti da ga podržavate redovno – na mesečnom nivou. Na taj način kreatori sadržaja imaju novčanu nagradu za rad, a korisnici koji doniraju imaju određene benefite (sadržaj kojem drugi nemaju pristup, pogled iza kamere itd.).

Način funkcionisanja platforme je zapravo veoma jednostavan. Ono što su u standardnim crowdfunding kampanjama perk-ovi, na Patreonu su takozvani „tiers” tj. paketi koje su kreatori pripremili za svoje podržavaoce – patrone. Vrednost ovih paketa varira od 1 dolara do iznosa koji kreatori sadržaja odrede, i naravno u odnosu na iznos podrške, kreatori nude različite vrste sadržaja. Međutim, postoje i paketi koji su donacijskog tipa, što znači da patron ne dobija ništa za uzvrat, već daje podršku kreatoru čiji rad poštuje i prati.

Bitno je napomenuti da kreator može odrediti i ciljani iznos novca koji želi da prikupi, kao i broj patrona koji želi da ga prati. Način funkcionisanja platforme Patreon je najbliži sistemu pretplate i nudi dve osnovne vrste pretplata za patrone:

1. Patroni se pretplaćuju na mesečno doniranje odabranom kreatoru sadržaja i za uzvrat dobijaju sadržaj za paket koji su odabrali da im stiže svakog meseca;

2. Patroni se pretplaćuju na , tačnije na određen brojkreacija/jedinica nekog sadržaja. Sam patron može da odredi za koliko kreacija je spreman da izdvoji novac.

U oba slučaja pretplatu možete otkazati u bilo kom trenutku.

Kako izgleda profil jednog kreatora

Kada odete na Patreon početnu stranicu u gornjem desnom uglu videćete pretraživač u koji možete ukucati ime željenog kreatora i proveriti da li se nalazi na platformi ili ne. Kada pronađete kreatora kog ste tražili, klikom na njegov profil otvara se njegova Patreon stranica. Sa desne strane videćete gorepomenute pakete koje je kreator pripremio za svoje podržavaoce, a sa leve videćete broj trenutnih patrona, kao i mesečni iznos koji je kreator odredio i koliko se sredstava od tog iznosa zapravo prikupilo. Na zidu kreatora videćete kratku prezentaciju u vidu teksta, fotografije, videa ili svega zajedno, a ispod se nalazi sadržaj za koji uglavnom morate da platite (mada ima i besplatnog sadržaja koji kreatori koriste kao reklamu da bi privukli potecijalne patrone).

Koje su procedure za plaćanje?

Da biste postali patron nekom kreatoru morate imati nalog na platformi. Stranica za patrone je veoma pregledna: sa leve strane videćete svoju sliku i spisak kreatora kojima ste patroni, dok sa desne postoje opcije: Become a creator (postanite kreator sadržaja) i Find creator you love (pronađite kreatora sadržaja). Na vašem zidu nalaziće se postovi kreatora koje podržavate i pratite, jer postoji i opcija da samo pratite određenog kreatora, bez obaveze da ga novčano podržavate.

Kada ste odlučili da podržite svog omiljenog kreatora i odabrali paket na koji želite mesečno da se pretplatite, klikom na paket direktno odlazite na stranicu za plaćenje. Birate način plaćanja (kreditnom ili debitnom karticom ili putem PayPal-a), a sa desne strane dobijate obaveštenje koliko će vam u tom momentu biti naplaćeno i kog datuma će sledeća naplata biti izvršena. Ovo vam omogućava da lako pratite troškove kada je pretplata u pitanju. Ukoliko želite, možete izdvojiti veću sumu i platiti odabrani paket koliko smatrate da treba.

Platforma Patreon je rešenje namenjeno svim umetnicima i kreativcima koji kontinuirano stvaraju sadržaj, jer nije potrebno da imate konkretan projekat i kampanju, kao što je to slučaj sa platformom Kickstarter. Takođe, ovde je podrška koju dobijate kontinuirana, a ne jednokratna.

U Srbiji ovaj model zasada koristi manji broj kreativaca, a najpoznatiji slučaj je radijski dvojac Daško i Mlađa, koji već 2,5 godine prikuplja novac za svoj rad preko ove platforme.