Pričam ti priču (III deo)

7.9.2020

Nakon uvoda i analize razloga koji govore u prilog tome da je storytelling veoma važan u crowdfunding kampanji pisali smo i o zapletima u priči i njihovoj ulozi u crowdfunding videu i stigli smo do poslednjeg bloga o pričama u crowdfunding kampanji.

Storytelling je jedan od alata kojim preduzetnici moraju da ovladaju kako bi njihovi poduhvati bili uspešni. Način na koji se jedan proizvod predstavlja odavno se promenio i kroz komunikaciju o vrednostima i prednostima proizvoda koji nude svi preduzetnici pokušavaju da izazovu reakciju potencijalnih kupaca. Ipak, to ne uspeva svima. Dobra priča motiviše na akciju, a u slučaju crowdfunding kampanje govorimo o akciji backer-a. Preciznije, priča je ta koja treba backer-a da uveri da klikne na određeni perk, unese podatke sa svoje kreditne kartice i izvrši uplatu.

Veliki broj analiza (pa čak i akademskih) utvrdio je da crowdfunding kampanje koje se odlikuju kvalitetnom pričom koja je ispričana u videu i tekstu opisa kampanje postižu više uspeha od onih čiji autori nisu posvetili pažnju storytelling-u. U prvom blogu u seriji predstavljeni su neki od razloga zašto je to tako.

Ko ste vi?

Na samom početku priče važno je da se predstavite potencijalnim backer-ima, a idealno je da to predstavljanje stavite u funkciju same kampanje. Najrelevantnije za backer-e je da čuju kakva je vaša veza sa projektom ili proizvodom. Ako ste preduzetnik, recite zašto ste to postali, ako ste roditelj i imate proizvod za decu, recite zašto ste rešili da se posvetite baš tome, ako se bavite ekologijom, recite šta vas je podstaklo na to.

Šta je problem?

Kroz crowdfunding kampanje finansiraju se zaista sjajne stvari, koje predstavljaju rešenje ili su deo rešenja nekog problema. Kako bi backer-i imali jasnu predstavu o kom problemu je reč, važno je da ga predstavite na odgovarajući način. Idealno je ako problem možete da predstavite tako da vašoj ciljnoj grupi u samom startu bude jasno da se suočava baš sa tim problemom za koji nudite rešenje ili da želi da bude deo rešenja problema zbog kog je pokrenuta kampanja. 

Recimo, Super bake su u crowdfunding kampanji ukratko izložile problem na koji nailaze, a to su mali prihodi i nedostatak socijalizacije. Srpsko-bugarski start-up AYO, koji je u kampanji prikupio preko 300 000 evra, fokusirao se na probleme koji nastaju usled lošeg kvaliteta sna, sindroma promene vremenskih zona (jet lag) i manjka koncentracije. U obe kampanje nije čak bilo nužno jasno isticati prirodu probema, pošto je problem sam po sebi bio jasan i prepoznatljiv. 

Kako ste došli do ideje?

Backer-e zanima kako ste došli do ideje za proizvod koji predstavljate u crowdfunding kampanji. Često odgovor na ovo pitanje može da bude izuzetno zanimljiv i inspirišući. Recimo, David Stokić je na ideju za svoju inovativnu igračku došao tako što je pokušavao da kreira bezbednu igračku za svoje troje dece. U kampanji je prikupio preko 8 000 evra.

Ako ste na ideju došli tako što ste i sami imali problem koji vaša ideja rešava, backer-i će se još lakše poistovetiti sa vama.

Naglasite trenutak kada ste shvatili šta je rešenje

Ovakav element u vašoj priči može da bude izuzetno zanimljiv, naročito ako iza njega stoji neka zanimljiva ili smešna situacija. Jedan od timova koji je nagrađen na Crowdfunding akademiji je Beesy Life koji će uskoro pokrenuti svoju prvu crowdfunding kampanju. Nebojša i Daliborka koji čine ovaj tim su ideju za slatkiš za decu smislili kada su drugarice bile u poseti njihovim ćerkama.

Roditelji su deci poslužili grickalice i kremasti med sa dodatkom voća koji su tada sami proizvodili. Videli su da su deca umakala grickalice u med i u trenutku im je sinula ideja za njihov proizvod.

Šta je benefit koji nudite?

Važno je da se u crowdfunding kampanji i njenom videu jasno prikaže šta je benefit vašeg proizvoda. Sa jedne strane, to je rešenje problema koji ste prepoznali. Ali, da li postoji još nešto što je pozitivan uticaj vašeg proizvoda?

Hrvatski brend ekološke obuće Miret je u svojoj kampanji stavio naglasak i na činjenicu da je industrija obuće jedan od velikih globalnih zagađivača. Za razliku od proizvođača koji obuću ne izrađuju po ekološkim standardima, kompanija koja proizvodi ove patike ima daleko manji negativni uticaj na životnu sredinu. Ta činjenica je izvesno motivisala neke od skoro 600 backer-a.

Šta ako kampanja uspe?

Osim što ćete na platformi navesti kada će vaši backer-i moći da očekuju nagrade, backer-ima treba predstaviti i korake nakon kampanje. Crowdfunding nije jednostavna kupovina nečega u pretprodaji, stoga ne zaboravite da su backer-i i podrška vašim idejama i da su zainteresovani za razvoj proizvoda.

U kampanji zadružne pivare Brlog autorke kampanje su predstavile ceo proces koji ih čeka kako bi krenule da proizvode pivo. One su navele da će dva meseca nakon kampanje kupiti opremu, da će mesec nakon toga pokrenuti proizvodnju, distribuciju, a onda i isporuku nagrada.

Backer-i koji se dvoume da li je realizacija vaše ideje realna često imaju bojazan da li će dobiti svoje nagrade. Ako im kroz priču u kampanji prikažete proces koji vas čeka na taj način da ga razumeju, lakše će se odlučiti da vas podrže.

Svaki dobar crowdfunding video i svaka dobra crowdfunding priča su slični. Struktura i zapleti u pričama svode se na isto, ali je njihov izbor i kreativnost u celom procesu ono što pravi razliku. Dobro razmislite pri planiranju crowdfunding kampanje kako ćete ispričati svoju priču. Imajte na umu da će dobar deo vaših backer-a pažljivo pogledati video koji ste pripremili i tekst opisa kampanje. Dobar storytelling će povećati vaše šanse za uspeh, pa ne treba štedeti na vremenu da se on osmisli.