Slanje perk-ova - Kako preživeti Poštu?

30.7.2018

Postoji jedno VELIKO ZLATNO pravilo kada je nagradni crowdfunding u pitanju - nematerijalni perk-ovi su ZAKON! E sada, nematerijalni perk ne može da bude bilo kakav perk! Ti perk-ovi moraju da budu ultra zabavni i privlačni. Prosto, definitivno moraju da budu atraktivniji od bedža, šolje ili majice. Zato, pustite mašti na volju i budite kreativni - ponudite vašim backer-ima nešto što ne očekuju!

 

Kampanja koju smo zajedno vodili za Super Bake imala je nematerijalne perk-ove na koje su backer-i pozitivno reagovali. Na primer perk “Honoryour Grandmom”, odnosno omaž vašoj baki, gde su backer-i za uzvrat dobili priliku da omiljeni kolač njihove bake bude na meniju poslastičarnice mesec dana i da se zove po njoj. Ili perk “Special Xmas Workshop” gde su backreri online, ili uživo, dobijali priliku da od jedne Super Bake nauče da prave domaći kolač.

Međutim, ne mogu svi perk-ovi biti nematerijalni u kampanji. Neke kampanje trpe više nematernijalnih perk-ova, neke manje. Nematerijalni perk-ovi su zahvalni iz 2 razloga: 1. Ništa ne koštaju 2. Nema komplikacija oko slanja. Ovaj prvi razlog ne moramo posebno da objašnjavamo ($$) i zato ćemo se dalje isključivo baviti komplikacijama vezanim za slanje perk-ova.

1. ISTRAŽIVANJE! Dobro se informišite o cenama slanja u zemlji i u inostranstvu. Bukvalno sve - koliko košta slanje Poštom, koliko kurirskom službom, koji je trošak povratnice, koverte, ambalaže… 

2. Odlučite da li će troškovi poštarine da se dodaju na cenu perk-a ili će već biti uključeni. Ovo morate da definišete pre nego što lansirate kampanju kako biste objektivno formirali cenu vašeg perk-a.

3. Izbegavajte Poštu, ali najiskrenije! Ovo je možda i najvredniji savet koji ćemo vam ovde dati. Ako ste ikada slali nešto Poštom znate o čemu govorimo - dugi redovi, gomile formulara koji se popunjavaju ručno, proces merenja… e sada, to nije toliko strašno kada imate 1 ili 2 pošiljke ali zamislite kada ih imate 20, 50 ili 100 - to traje, traje i TRAJE!

Kako to zaobići, ili bar ublažiti? Za isporuke po Srbiji sve što možete uručite lično backer-ima ili angažujte neku od nezavisnih kurirskih službi.

4. Ako se ipak odlučite da koristite Poštu, prvi odlazak treba da bude isključivo radi informisanja i preuzimanja (bezbroj) formulara koje ćete ispunjavati kod kuće. Nama je samo za 20-ak pošiljki bilo potrebno blizu 2 sata! Dobro se raspitajte koje sve formulare popunjavate i kako, da ne biste morali da ih ponovo popunjavate tamo. SAVET: Napravite test i odnesite po jedan uzorak nacionalne i međunarodne pošiljke kako biste bili sigurni da je sve ok i kako vam se ne bi desilo, ono što se desilo nama, a to je da pogrešite i da morate sve ispočetka tamo da popunjavate.

5. Perk-ovi koje ste poslali Poštom moraju biti preuzeti od strane primaoca u roku od 5 dana i posle toga se vraćaju na vašu adresu. Obavezno šaljite perk-ove sa povratnicom kako biste imali uvid da li je vaš backer uspešno primio svoj perk. Jednom kada se pošiljka vrati u Poštu (ukoliko vas poštar nije našao naadresi) kreće da se obračunava ležarina - naplaćuje se svaki dan dok ne dođete u poštu i preuzmete neuspešno dostavljenu pošiljku. Dodatni trošak je ponovno slanje iste pošiljke. Ma koliko se trudili Poštu nećete moći u potpunosti da zaobiđete. (OK, uvek možete da se odlučite da sve pare date FedEx-u ili DHL-u, ili da šaljete negde iz EU). Glavni savet: dobro se informišite, još bolje pripremite i naoružajte se ogromnim strpljenjem - trebaće vam! Ali, ne treba očajavati jer ako dođete do faze slanja perk-ova to verovatno znači da ste uspešno realizovali vašu kampanju i da ste stigli do cilja! Srećno!!!

Autori:

Mina Muždalo

Mario Milaković