Susret crowdfunding-a i blockchain-a

7.11.2018

Kako najlakše shvatiti blockchain? Iskoristiću jedan dobar primer koji sam našla na portalu the Balance.

 

Hajde da mislimo o blockchain-u tako što ćemo uporediti Google tabele i tradicionalne tabele. Tradicionalne tabele koje koristimo, kao što je poznato, mogu postojati samo na jednom mestu u datom trenutku - na primer samo kod vas na računaru. Dakle, takve tabele nikada ne mogu postojati na više mesta istovremeno i kada napravimo izmenu moramo tu tabelu poslati drugima kako bi je videli. Svi znamo koliko ovo komplikuje stvari.

 

Ali, tu su Google tabele koje postoje u isto vreme na više mesta i svako ko ima pristup može vršiti izmene koje svi drugi mogu videti istog trenutka. Blockchain - tehnologiju koja stoji iza Bitcoin-a - uporedićemo sa Google tabelama. Glavna razlika koja daje i dodatno osiguranje je ta da jednom kada se izvrši unos u blockchain, distribuira se kroz mrežu i biva zaključan. Unosi se ne mogu menjati jednom kada se unesu, na ovaj način ne može da dodje do izmena i manipualcija, i zato je tako siguran. Jedno od mesta primene blockchain tehnologije je i u finansiranju.

 

Do sada smo pisali dosta o crowdfunding-u kao načinu finansiranja, pa se ovde samo podsećamo. Nezavisno od oblika crowdfunding funkcioniše na sledeći način - relativno mali iznosi sredstava prikupljaju se od velikog broja ljudi u ograničenom vremenskom periodu.

 

I gde se sada prepliću blockchain i crowdfunding?

 

Znamo da blockchain tehnologija čini proces finansiranja sigurnim, dostupnim sa bilo koje tačke sveta i potpuno transparentnim stoga crowdfunding platforme koje koriste blockchain mogu uvećati uspeh projekata.

 

Spoj blockchain-a i crowdfunding-a doneo nam je ICO (InitialCoin Offerings).

Kod ICOa kompanije kreiraju sopstvenu kriptovalutu koja ima ulogu akcije te kompanije. ICO, možda i jedna od najvećih inovacija u svetu alternativnih finansija, liči na poznati IPO (Inicijalna javna ponuda hartija od vrednosti). Dakle, ICO se koristi za finansiranje start-upa ili nekog novog projekta. Na ovaj način vrši se ponuda kriptovalute na blockchain platformi. Funkcioniše na vrlo sličan način kao crowdfunding platforme gde kreatori kampanja predstavljaju svoje projekte i traže novac od investitora za njihovu realizaciju. Kod ICO investitori kupuju tokene kriptovalute koji predstavljaju akcije tog projekta. Vrednost tokena koje investitori kupuju ima potencijal da raste tokom vremena ukoliko kompanija koja je ponudila ove tokene posluje dobro. Na ovaj način preduzeća prikupljaju kripto-kapital.

 

Projekat OpenLedger koristi blockchain tehnologiju u sklopu crowdfunding-a. Pored toga što kompanije mogu vršiti ponudu svojih akcija, ova platforma se koristi i za trgovinu kripto-kapitalom.

 

Ipak sve blockchain tehnologije su poprilično nove. Bitcoin je lansiran pre svega 10 godina. To znači da tržište još ima mesta za napredak a interesantne i kreativne strukture koje će se koristiti u budućnosti su u fazi razvoja. Ovo znači da nas tek očekuju uzbudljiva dešavanja na tržištu kriptovaluta i crowdfunding-a.