Tri greške koje prave autori kampanja iz Srbije

16.11.2020

Broj crowdfunding kampanja autora iz Srbije uopšte nije tako mali – u 2020. godini pokrenuto je oko 50 crowdfunding kampanja. Tačan broj kampanja koje su pokrenuli autori iz Srbije od kada ovakav način finansiranja projekata postoji je nemoguće utvrditi – nemaju sve platforme pretragu po zemlji autora, a deo timova i autora iz Srbije svoje kampanje vodi iz inostranstva. Ipak, ono što je važniji podatak je da je procenat uspešnih kampanja sve veći, ali najverovatnije ispod proseka uspešnih kampanja na platformama koji je oko 40%.

Prateći različite crowdfunding kampanje iz Srbije, uvideli smo različite greške koje autori kampanja iz Srbije najčešće prave. U pitanju su greške koje se ponavljaju i koje ozbiljno smanjuju šanse da jedna kampanja bude uspešna.

Lansiranje kampanje bez izgrađene zajednice

Najčešća greška, koja nije specifična samo za Srbiju, je lansiranje kampanje bez izgrađene zajednice. Ova greška je često posledica pogrešnog shvatanja crowdfunding-a i očekivanje da je dovoljno da autor pokrene kampanju i da će onda backer-i sami reagovati, da će kampanja naći put do njih, a to nije slučaj.

Tako je recimo 2015. godine pokrenuta Kickstarter kampanja za  renoviranje i opremanje bioskopa Zvezda, sa ciljem od 30 000 funti, koja je skupila svega 17% ciljanog iznosa. Autori kampanje su pokušali i na Indiegogo-u sa oko tri puta manjim ciljanim iznosom i prikupili su skoro tri puta manje novca nego u prvoj kampanji, a broj backer-a se više nego prepolovio.

U trenutku pokretanja kampanje, bioskop Zvezda i grupa koja je preuzela njegovo upravljanje bili su u žiži interesovanja javnosti, posećivale su ih zvezde iz sveta filma, književnosti i drugih umetnosti, ali i zvučna imena tadašnjeg političkog života Evrope. Autori kampanje su verovali da svi oni čine njihovu zajednicu, i da sve što treba da urade jeste da pokrenu kampanju. Ispostavilo se da nisu bili u pravu, da zajednica nije bila ni razvijena, ni vezana za bioskop.

Umesto publike ili ciljne grupe govorimo o zajednici sa razlogom. Zajednica bi trebalo da ima ipak malo veći stepen vezanosti, da pokazuje više interesovanja i da je uključena u rad i rast autora kampanje. Zato je važno da se odnos sa zajednicom i zajednica izgrade pre lansiranja kampanje.

Loše postavljen ciljani iznos

Postavljanje ciljanog iznosa sastavni je deo planiranja svake crowdfunding kampanje. Sa jedne strane u pitanju je strateško pitanje, a sa druge i finansijsko. Sa stanovišta strategije, neko može da postavi mali ciljani iznos kako bi ga što pre prikupio i objavio rastegljive ciljeve. Kada je u pitanju finansijski aspekt ciljanog iznosa, on se tiče svih troškova koji u njega treba da budu uključeni.

Ciljani iznos koji je neadekvatan je još jedan od čestih problema u neuspešnim crowdfunding kampanjama. Tako je recimo beogradski gejming studio Entertainment Forge pokrenuo svoju prvu crowdfunding kampanju u februaru 2020. Cilj ove kampanje bio je 40 000 američkih dolara, a skupljeno je 43% od ciljanog iznosa.

Pri kraju neuspešne kampanje, autori su objavili da se vraćaju u studio da nastave rad na razvoju igrice, očigledno kako bi ponudili backer-ima kvalitetniju igru koja košta daleko manje, a čiji bi završetak nakon naredne kampanje bio brži. Već u avgustu pokrenuli su drugu kampanju, sa duplo manjim ciljanim iznosom koja je bila uspešna. Postavljanje manjeg ciljanog iznosa i rad na zajednici u pauzi doprineli su drastičnom rastu broja backer-a, sa 132 backer-a u prvoj na čak 890 u drugoj kampanji.

Dobro postavljanje ciljanog iznosa, koji odgovara fazi u kojoj se projekat nalazi, koji backer-i percipiraju kao dovoljan, je izuzetno važno i povećava šanse za uspeh kampanje.

Loša ponuda nagrada

Nagradne crowdfunding kampanje moraju da ponude dobro osmišljene nagrade kako bi bile uspešne. Loša ponuda nagrada, nagrade koje nemaju u fokusu upravo ono za šta se skupljaju sredstva, često znaju da budu problem koji će rezultovati neuspešnom kampanjom.

Autori kampanja iz Srbije često ne razmisle dovoljno o nagradama koje će ponuditi backer-ima, već pred njih stave najčešće previše, a nekada i premalo opcija. Takođe, dešava se da autori u kampanji kao nagrade ponude sve sem onog proizvoda zbog koga su pokrenuli crowdfunding kampanju, a to je loš potez. Uz to, nagrade izuzetno visokih cena takođe demotivišu backer-e da podrže određenu kampanju.

Sve u svemu, crowdfunding kampanje autora iz Srbije imaju veliki potencijal, ali nedovoljno dobru realizaciju. Ono što može da podigne procenat uspešnosti kampanja autora iz Srbije je konstantna edukacija. Crowdfunding.rs nudi dosta materijala iz kojih autori kampanja mogu da uče i informišu se. Pored sekcije Baza znanja, tu su i sekcije Blog i Novosti u kojima su dostupne informacije o najnovijim trendovima u crowdfunding-u, kao i iskustvima raznih autora uspešnih kampanja.