Tri resursa za učenje o crowdfunding-u

20.5.2021

Blog Crowdfunding.rs i naša baza znanja naravno nisu jedina mesta na kojima možete da naučite nešto o crowdfunding-u. Već smo vam preporučivali podkaste o crowdfunding-u koje možete da pratite, a sada želimo da vam preporučimo još par mesta na kojima možete da naučite puno toga ako želite da lansirate vašu kampanju. 

U pitanju su resursi koje nude tri crowdfunding platforme, i koji su prilično skrojeni tako da se tiču saveta upravo za platformu na kojoj se materijal nalazi. U svakom slučaju, u pitanju su vredni tekstovi i materijali koji će vam biti korisni bez obzira na to na kojoj platformi planirate vašu crowdfunding kampanju. 

Patreon U

Crowdfunding platforma Patreon koja je namenjena pre svega kreatorima sadržaja i funkcioniše na principu mesečno obnovljivih donacija pruža priliku svojim autorima da poboljšaju svoje kampanje. Ključni resurs koji im ova platforma nudi je Patreon U, skraćeno od Univerzitet Patreon. 

Na ovom mestu moguće je naći veliki broj videa i tekstova posvećenih najrazličitijim temama raspoređenih u par kategorija - informacije o proizvodima same platforme, Patreon U lekcije, Priče autora i Marketing i promocija. Takođe, omogućen je i pristup resursa u odnosu na vrstu sadržaja kojom se autori bave, pa je moguće naći savete za muzičare, vlogere, umetnike, itd. 

Od saveta kako da pretvorite više fanova u patreone odnosno donatore, do izgradnje zajednice na društvenim mrežama, saveti koji se nalaze na Patreon U su veoma korisni onima koji razmišljaju o ovoj platformi. 

Kickstarter Creator Resources

I Kickstarter se potrudio da potencijalnim autorima kampanja ponudi različite resurse koji će im olakšati pripremu i lansiranje kampanje, odnosno pomoći da im kampanje budu uspešne, a u krajnjem slučaju, Kickstarteru doneti profit. 

U okviru ove sekcije sajta postoji i Creator Handbook (Priručnik za autore kampanja) koji na pregledan i jednostavan način omogućava svakome da se relativno brzo upozna sa ključnim informacijama o vođenju kampanje na ovoj platformi i građenju zajednice. U preporukama za dalje čitanje, Kickstarter upućuje sve zainteresovane i na priče uspešnih autora kampanja, kao i različite vodiče koje je platforma pripremila. 

Za razliku od Bloga ove platforme koji je prilično neažuran i neaktivan, zanimljiv resurs je portal The Creative Independent koji sadrži bezbroj sjajnih saveta i tekstova autora različitih kampanja koji dolaze iz svih oblasti koje možete da zamislite. 

Tu je i Kickstarter Magazine koji kako sami kažu dali priče kako autori kampanja i backer-i zajedno oživljavaju kreativne projekte. 

Indiegogo Education Centar 

Centar za edukaciju platforme Indiegogo baziran je na materijalima koji su prilagođeni za razvoj kampanje na ovoj platformi. Osim Obaveznog vodiča kroz crowdfunding koji sadrži osnove slične Priručniku koji nudi Kickstarter, tu je i gomila tekstova o različitim temama - kreiranju kampanje, razvoju proizvoda, menadžmentu kampanje, marketingu i odnosima s javnošću, planiranju kampanje, kao i periodu posle kampanje. 

Blog je neažuran i neaktivan ali se istraživanjem startih tekstova može naići na korisne savete i inspirišuće priče različitih autora kampanja. 

Ako planirate da lansirate crowdfunding kampanju, a nemate dovoljno znanja i informacija o tome šta ona sve podrazumeva, savetujemo vam da pogledate serijale videa iz naše baze znanja, ali i da prečešljate i druge resurse koje smo vam predstavili. Na kraju ćete sigurno imati jasniju sliku da li želite da se upustite u crowdfunding, ili ne.