Kampanja za izgradnju mini rampe za skejtere

Na crowdfunding platformi Crowdify, grupa skejtera okupljenih oko Samita nesvrstanih pokrenula je kampanju kako bi prikupila neophodna sredstva za izgradnju mini rampe u zatvorenom prostoru u Beogradu, koju bi mogli da koriste i tokom zime.

Kampanja pod sloganom „Winter will be warmer with your help!“ ima ciljani iznos od 4000 evra. Kampanju je do sada podržalo više desetina backer-a (naziv koji se koristi za backer-e na ovoj platformi je boosters).

Iako još nije poznato na kojoj tačnoj lokaciji je planirana izgradnja rampe, to ne sprečava poštovaoce skejt kulture da pomognu u realizaciji ove kampanje.

Naime, beogradski skejteri su suočeni sa nedostatkom prostora koji bi mogli da koriste i tokom zime, kako bi redovno vozili skejt i održali kondiciju. U garažama tržnih centara, raznim halama i podzemnim prolazima koji su zimi veoma hladni, skejteri su često onemogućeni da „teraju skejt“ jer im ne dozvoljavaju vlasnici tih prostora, njihovo obezbeđenje ili policija. Uspeh ove akcije, koja je pokrenuta u obliku crowdfunding kampanje, omogućio bi im da stvore održivo i sigurno mesto okupljanja i razmene, sa solidnom mini rampom za skejtbording, koje bi im bilo na raspolaganju i nekoliko godina.

Kao što je poznato, skejt kultura ne podrazumeva samo vožnju skejta, već je u pitanju veoma značajna supkultura koja se oslanja na DIY kulturu (uradi sam), street art i umetnost uopšte. Samit nesvrstanih, iako prvobitno zamišljen kao ulično skejt takmičenje koje organizuje PRVNS kolektiv,  prerastao je u višednevni multimedijalni festival obogaćen izložbama, filmskim projekcijama, muzičkim programom i edukativnim radionicama, a okuplja najbolje skejtere, umetnike i goste iz Evrope i sveta.

Kako sami sebe nazivaju „skupom skejtera, zidara, umetnika i muzičara i svih ostalih koje zajednica ne može da prihvati takve kakvi jesu“, iskoristili su svoju kreativnost i u osmišljavanju nagrada za backer-e.

Sve one ljubitelje skejt kulture koji se odluče da podrže ovu kampanju, čekaju veoma zanimljive nagrade koje se na ovoj platformi nazivaju goodies. Za iznos od 10 evra imaćete tu čast da vaše ime, zajedno sa imenima ostalih booster-a, stoji na metalnoj ploči na budućoj rampi. Kopija fanzina koji potpisuje umetničko-skejterski kolektiv PRVNS može biti vaša za 20 evra, a Witty WOW kolaž za 30 evra. 

Originalni print Davida Sode sa izložbe „Suljanje“, koja je održana u Uličnoj galeriji tokom trajanja poslednjeg izdanja festivala Samit nesvrstanih u septembru ove godine, možete dobiti za iznos od 50 evra. Soy Panday, francuski skejter, multimedijalni umetnik i umetnički direktor kolektiva Magenta Skateboards, autor je printa koji možete dobiti za 100 evra. 

Posebno dizajniranu dasku za skejt dobijate za podršku od 250 evra, a specijalno kreiranu teksas jaknu (samo jedna je dostupna) možete dobiti ako podržite kampanju sa 500 evra. Nagrada od 750 evra rezervisana je za one booster-e koji žele da budu promovisani kao generalni sponzori narednog skejt videa Prvns/Samit, a booster koji izdvoji 1000 evra postaje generalni sponzor celokupne akcije, i njegov logotip će biti istaknut na samoj rampi.

Naravno, kampanju možete podržati i manjim iznosima. Minimalan iznos je 1 evro, a kampanju je moguće podržati do 28. decembra 2020. 

Obezbedimo beogradskim skejterima toplo i održivo mesto za trening, usavršavanje trikova i druženje, kako bismo ubuduće na Olimpijskim igrama mogli da očekujemo i svoje predstavnike ovog sporta, koji je 2016. uvršten u olimpijski program.

podržite kampanju