Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina!

Nedeljnik „Kragujevačke” nastavilo je tradiciju lokalno čuvene „Svetlosti”, koja je duga čak osamdeset i pet godina. U četvrtak, 23. januara 2020, ovaj nedeljnik prvi put nije izašao iz štampe, a razlog za to je blokada računa.

Situacija na medijskoj sceni u Kragujevcu godinama je teška, a lokalni mediji su gotovo nestali. Gradu u kome su daleke 1834. godine pokrenute prve novine u Srbiji „Novine Srbske”, u opasnosti je da ostane bez lokalne štampe.

„Kragujevačke” postoje samo zahvaljujući entuzijazmu grupe novinara, koji su pre pet godina odlučili da primaju minimalne zarade kako bi obezbedili finansijski opstanak lista. Teška situacija i pritisci naveli su ih da u poslednjih par meseci samo isplaćuju sebi doprinose, ali ne i zarade.

Iako je postojeći dug lista štampariji oko dva i po miliona dinara, novinari okupljeni u redakciji nedeljnika „Kragujevačke" su spremni da nastave sa radom. Ciljani iznos kampanje je 300 000 dinara.

Kampanju je pokrenulo Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res Publica“ i možete da je podržite do 23. aprila 2020. godine.

podržite kampanju