O nama

Crowdfunding.rs je program podrške razvoju crowdfundinga u Srbiji, kao modela alternativnog finansiranja za društvene preduzetnike, startapove, udruženja i pojedince, kao i za sve druge grupe koje žele da kroz crowdfunding prikupe sredstva za svoj rad.

Crowdfunding.rs je program iza koga stoje Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i društveno odgovorna agencija Brodoto, koji su 2017. godine pokrenuli zajedničku inicijativu za razvoj crowdfundinga u Srbiji.

Povezujući različite aktere, Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje testira inovativne koncepte i ideje, sprovodi tematske studije i obezbeđuje podršku partnerima u Srbiji. Prvi korak ka uvođenju koncepta alternativnog finansiranja u Srbiji, koji je Inicijativa podržala, dogodio se u leto 2017. godine, kada je održana prva Beogradska Crowdfunding konvencija. Ubrzo nakon toga, usledila je i prva Crowdfunding Akademija. Oba događaja pokazala su veliko interesovanje i potrebu za daljim aktivnostima u oblasti grupnog finansiranja. Stoga, Crowdfunding.rs ima za cilj da kroz različite sadržaje informativnog i edukativnog karaktera doprinese široj popularizaciji ovog načina prikupljanja sredstava i podrži nove uspešne priče.

U 2018. godini - Crowdfunding.rs preduzeće niz koraka kako bi crowdfunding načinio  prepoznatim i dostupnim u Srbiji.

1. Baza znanja i resursa

Crowdfunding.rs je prostor na kome se mogu naći novosti iz sveta crowdfundinga u Srbiji i svetu, nedeljni blogovi u kojima se pojedinačne teme detaljnije razrađuju. On takođe predstavlja bazu znanja u kojoj se mogu pronaći relevantne publikacije - istraživanja, analize, studije i slično.

2. Crowdfunding Bootcampovi

Tokom aprila meseca (18 - 25. aprila 2018. godine) održaće se šest poludnevnih radionica sa ciljem upoznavanja većeg broja zainteresovanih sa crowdfundingom kao modelom alternativnog finansiranjima, uspešnim pričama iz Srbije, kao i osnovnim savetima za lansiranje kampanje.

Crowdfunding radionice održaće se u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru i još dva grada u kojima se pokaže da postoji interesovanje (prijavi svoj grad do 13. marta 2018. godine ovde).

Radionice su namenjene pojedincima, udruženjima, socijalnim preduzećima, startapovima i svima onima koji žele da dobiju više informacija o crowdfundingu. Sva pitanja moćiće da postave ekspertima za crowdfunding kampanje u regionu.

3. Crowdfunding Akademija

U junu 2018. godine biće održana druga Crowdfunding akademija u Beogradu. Crowdfunding akademija je dvonedeljni obrazovni program namenjen timovima koji su spremni i žele da lansiraju svoje crowdfunding kampanje. Na Akademiju će i ove godine biti primljeno 15 timova, koji će imati priliku da prođu sledeće ključne module:

  • osmišljavanje projektne ideje, finansija i tehnički aspekt pripreme kampanje

  • storytelling, dizajn i video pitch

  • plan komunikacije i izgradnja mreže sa pružaocima podrške

  • savete i uputstva uspešnih preduzetnika, komunikacijskih stručnjaka i crowdfundera

Crowdfunding akademija se do sada održavala i u Hrvatskoj, Ukrajini i Turskoj, a njeni timovi su putem grupnog finansiranja prikupili više od 200.000$ za različite projekte.

4. Beogradska crowdfunding konvencija

Beogradska crowdfunding konvencija je po prvi put na jednom mestu okupila crowdfunding stručnjake i praktične crowdfundere koji upotrebljavaju grupno finansiranje za pokretanje vlastitih projekata u junu 2017. godine u Beogradu. U 2018. godini nastavljamo trend i  u septembru organizujemo drugu po redu Beogradsku crowdfunding konvenciju na kojoj ćemo okupiti više od 150 učesnika, kao i poznate evropske i regionalne crowdfunding eksperte i kampanje.

Program realizuju:

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje

Ministri Vlada Nemačke i Srbije pokrenuli su Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje sa ciljem da bolje poveže projekte u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i pripremi buduće mere tako što ciljano sprovodi tematske studije, testira inovativne ideje i obezbeđuje podršku partnerima u Srbiji oko strateških koraka.

Brodoto social impact agency

Brodoto je agencija koja se fokusira na društveno korisne projekte i deluje u Srbiji i Hrvatskoj. U proteklih par godina postala je regionalni lider u edukaciji i promociji crowdfunding-a i ostalih alternativnih oblika finansiranja za neprofitne organizacije, kompanije i društvena preduzeća.

NAŠ TIM

Crowdfunding.rs čini tim ljudi posvećenih razvoju Crowdfundinga u Srbiji.

Aleksandra Tomanić

Senior Designer

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje

Ivana Radić

MAnager

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje

Marko Gregović

MAnager

Brodoto

Vladica Jovanović

Senior Designer

Brodoto

Mina Muždalo

MAnager

Brodoto