Tank Chess

Forsage games
Kickstarter
Cilj - 2.000$
Skupljeno - 107.827$
Broj backera: 2006

Osnivač Forsage games-a, Predrag Lazović, podelio je s nama svoje dvostruko crowdfunding iskustvo. Prva kampanja koju je vodio bila je Naval Battle in Archipelago i u njoj je sakupljeno 10.254 evra (što je nadmašilo ciljani izbos za 5.254 evra), uz podršku 136 backer-a. Neki bi rekli da je ovo veliki uspeh jer je ciljana suma dvostruko premašena, ali sledeća kampanja ovih gejmera je nadmašila sva očekivanja. Kao i prva, postavljena je na platformi Kickstarter, a od ciljanih 2.000 dolara, Forsage je prikupio neverovatnih 107.827 dolara, uz podršku 2006 backer-a. Nakon dve uspešne kampanje, Predrag sebe i dalje ne smatra stručnjakom za kampanje i kaže da i u uspešnim kampanjama uvek ima mesta za napredak.

Saveti autora kampanje (dos and don’ts)

●      Crowdfunding pruža ogroman marketing bez mnogo ulaganja u reklamu;

●      Veliki problem pri slanju perk-ova može biti neupućenost službenika o postojanju crowdfunding platformi. U takvoj situaciji, vi se morate veoma dobro informisati i olakšati sebi ovaj dugotrajni proces.

●      Komunikacija s ljudima iz celog sveta izuzetno je značajna da bi projekat pružio svoj maksimum. Čak i u slučaju neuspeha, autori mogu da izvuku pouke o tome šta nije bilo dobro u samom projektu ili u načinu na koji je kampanja osmišljena. Upravo je moja druga kampanja najbolji primer kako je jedna odlično zamišljena igra postala još bolja zahvaljujući dobroj komunikaciji između backer-a i autora.