Belgrade Crowdfunding Convention 2018 - Crowdfunding u Srbiji porastao više od 500% u 2017. u odnosu na 2012 - 2016.

26.9.2018

Crowdfunding u Srbiji nije počeo sa velikim uspehom - od 2012. do 2016 bilo je mnogo neuspešnih kampanja, a informacija i resursa o tome kako organizovati i sprovesti kampanju nije bilo. Međutim, od 2017. godine počinje preokret: za samo godinu dana prikupljena je suma veća 5 puta u odnosu na prethodnih pet godina.

Crowdfunding-u su okrenuti brojni timovi koji imaju sjajne ideje, ali nemaju pristup redovnim izvorima finansiranja ili na taj način ne mogu da prikupe dovoljno sredstava - udruženja, preduzetnici, kreativne industrije, mala i srednja preduzeća i mnogi drugi. Nakon uspešne prošlogodišnje i prve Beogradske crowdfunding konvencije, ove godine se organizatorski “crowd” ponovo okupio kako bi realizovao drugo izdanje Konvencije.

Druga Beogradska crowdfunding konvencija održana je 25. septembra, kojoj je prisustvovalo više od 20 predavača, i preko 200 učesnika (od registrovanih više od 400). Krovne teme konvencije bili su nagradni i investicijski crowdfunding i uloga podsticajnog okruženja za dalji razvoj crowdfunding-a u Srbiji.

Autori uspešnih crowdfunding kampanja ukazali su učesnicima na neke od važnih koraka tokom planiranja kampanje, i istakli da je crowdfunding, osim za prikupljanje sredstava, odličan način da testirate tržište i široj publici prenesete svoju poruku.

Svoje iskustvo podelili su: Super Bake, Stiglo, Hexiwear, Roditelji u akciji, Fierce Women, kao i investicijske kampanje: StrawberryEnergy, Križevački solarni krovovi, Early Bird.

Oliver Gajda, direktor Evropske crowdfunding mreže, praveći poređenje sa Evropom dao nam je domaći zadatak da u naredne tri godine prilagodimo i kreiramo zakonski okvir koji će pružiti priliku za vrtoglavi rast crowdfunding-a u Srbiji.

Na Konvenciji je učestvovao i Paskal Kondamin ispred Indiegogo-a, najpopularnije platforme za crowdfund-ere iz Srbije, koji je učesnicima podelio tajne uspešnih crowdfunding kampanja.

Snimak cele Konvencije možete pogledati na našem YouTube kanalu, a fotografije sa događaja možete pogledati ovde.