Beogradska berza pokreće crowdfunding platformu za preduzetnike početnike

29.1.2018

Novi načini finansiranja uskoro bi mogli postati dostupni mladim kompanijama i preduzetnicima početnicima u Srbiji, najavljuje Beogradska berza. Lansiranje prve srpske crowdfunding platforme predviđeno je do kraja marta, a direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je za agenciju Beta da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj.

Misija nove platforme je sprečiti prelivanje intelektualnog kapitala u inostranstvo s naglaskom na start-upove, mikro, mala i srednja preduzeća kojima su konvencionalni načini finansiranja često nedostupni. Samo jedan od deset start-upova opstaje u poslovanju, a najčešći razlog upravo je nedostatak alternativnih opcija finansiranja.

Beogradska berza platformu će pokrenuti u saradnji s jednom od vodećih svetskih crowdfunding platformi koje povezuju mlade kompanije s zainteresovanim investitorima, ali ime partnera još nije poznato zbog poštovanja ugovornih obaveza.

Sudeći prema najavama, reč će biti o tzv. equity crowdfundingu. "Ono što će biti prednost modela koji Beogradska berza donosi u Srbiju, u odnosu na stotine sličnih platformi u svetu, jeste što će investitori umesto nagrada i drugih kolaterala dobijati proporcionalno učešće u vlasništvu u takvim kompanijama", izjavio je Krneta.

Investitori u preduzetničke ideje dolaziće iz Srbije, ali i inostranstva. Koliko je crowdfunding popularan u inostranstvu kao model finansiranja, svedoči i činjenica da više od preko 1500 postojećih crowdfunding platformi sakupljene iznose mere u milijardama dolara.

Sigurno je da će pokretanje ovakve platforme dati vetar u leđa mladim inovatorima u Srbiji, a pozitivni primeri s tržišta susedne Hrvatske, gde je mladi inovator Ivan Mrvoš prošle godine prikupio više od predviđenog iznosa od 400.000 eura za svoj projekat pametnih klupa, dokazuju da je kucnuo čas za razvoj crowdfunding-a i unutar regiona.

Izvor: novosti.rs