Crowdfunding platforme pokreću programe podrške za autore kampanja

6.4.2020

Indiegogo, jedna od najpoznatijih platformi za crowdfunding na bazi nagrada, pokrenula je program olakšica za lokalna preduzeća koja pokreću kampanje na platformi. U periodu od 18. marta do 18. aprila ove godine ova platforma će malim i lokalnim preduzećima obezbediti povlašćene uslove za pokretanje kampanja, kako bi se izborila sa krizom na lakši način.

Program podrške namenjen je za kampanje koje su u kategoriji „Local Business”, koje će proći reviziju koja traje najviše četiri radna dana, nakon čega će autori ovih kampanja biti obavešteni da li su se kvalifikovali za program olakšica.

Indiegogo se u ovom slučaju odriče procenta koji naplaćuje za korišćenje platforme u visini od 5%. Iako na prvi pogled ovo ne deluje kao visok procenat, za veliki broj autora kampanja u pitanju su značajna sredstva u ovom trenutku.

U ovom trenutku neke od kampanja u kategoriji „Local Business” tiču se direktno obezbeđivanja opreme i podrške u borbi protiv koronavirusa, ali tu su i one koje su primarno komercijalne. Na primer, klub Oejzis iz San Franciska pokrenuo je kampanju kako bi obezbedio sredstva za pokrivanje troškova računa, a restorani iz naselja Linkoln park u gradu Dulut (SAD) su pripremili zajednički kuvar koji je glavni perk kampanje.

Ulule je sledio primer Indiegogo i pokrenuo svoj program podrške namenjen isključivo projektima koji se direktno tiču pandemije koronavirusa. Ulule neće naplaćivati proviziju koja iznosi u nekim slučajevima čak do 8%, ali je zadržana provizija od 3% za tehničke troškove i naknada za troškove transakcije.

Povlašćena provizija na platformi Ulule namenjena je za projekte kojima se pokazuje solidarnost sa ugroženim grupama, privremene ili rezervne projekte kompanija, prostore za organizaciju događaja i organizacije kojima preti zatvaranje zbog pandemije, kao i istraživačke projekte u vezi sa krizom.

Kickstarter zasada nastavlja po starom i ne nudi nikakvu posebnu podršku autorima kampanja. Ova platforma do sada je objavila resurse za umetnike u vreme pandemije i savete za autore kampanja.

Patreon koji funkcioniše po principu mesečno obnovljivih donacija za kreatore sadržaja i kreativnu industriju je pokrenuo svoj fond namenjen umetnicima. Fond je dobio simpatični naziv What The Fund. Platforma je pripremila donacije u visini od 10 000 američkih dolara za umetnike čiji rad je ugrožen usled pandemije koronavirusa. Zainteresovani mogu da apliciraju za sredstva do 14. aprila 2020. godine.

Podsećamo i da je jedina domaća crowdfunding platforma Donacije.rs fokusirana na kampanje koje podržavaju borbu protiv pandemije koronavirusa, a otvorena je i posebna stranica na kojoj su ove kampanje grupisane.

Solidarnost je u danima pred nama važna i često može biti presudna za opstanak poslova naših članova porodice, komšija, prijatelja i poznanika. Pandemija koronavirusa će proći, ali ćemo se sa posledicama koje je izazvala suočavati sigurno izvesno vreme. Važno je da do tada pokažemo solidarnost i čuvamo jedni druge. Ostanite kod kuće zbog sebe i onih koje volite, pratite instrukcije nadležnih, poštujte propisane mere i budite dobro!