Crowdfunding u beogradskim osnovnim školama

7.6.2021

Agencija Brodoto je u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike i deset beogradskih osnovnih škola počela realizaciju pilot projekta “Učionica kakvu želim” uz podršku Nemačko - srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. Kroz aktivnosti će kako učiteljice tako i osnovci učiti o crowdfunding-u i pripremati svoje kampanje kojima će prikupiti sredstva za opremanje svojih učionica onako kako oni žele. 

Crowdfunding je u Evropskoj uniji već postao izbor za mnoge javne institucije kada je u pitanju prikupljanje manjih iznosa za unapređenje različitih aspekata rada. Obzirom da zakonska rešenja u Srbiji to dozvoljavaju i školama, da kroz obrazovni program đaci uče i usvajaju preduzetnički način razmišljanja, otvorila se mogućnost da kroz časove i rad sa učiteljicama đaci nauče nešto novo, zabave se, i opreme svoju učionicu.

Za razliku od drugačijeg pristupa gde učenici na sajmovima prodaju razne predmete, u ovom slučaju učenici će ne samo opremiti svoju učionicu u kojoj borave, već će i tu učionicu ostaviti narednim generacijama. 

U okviru časova i radionica u deset beogradskih osnovnih škola, đaci će uz pomoć svojih učiteljica izabrati kako će opremiti svoje učionice, osmisliti slogan kampanje, simbolične nagrade za one koji ih podrže, pripremiti ilustracije i video za kampanju. U tome će im pomoći eksperti iz agencije Brodoto, a ceo proces će pratiti i ekipa školskog programa Radio televizije Srbije. 

Na kraju procesa učenici iz svih škola će pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs kako bi prikupili sredstva neophodna za opremanje njihovih učionica. 

Pilot projkeat “Učionica kakvu želim” realizuju Republički sekretarijat za javne politike i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, dok su kao eksperti za crowdfunding uključeni i eksperti iz društveno odgovorne agencije Brodoto.