Crowdfunding u službi nauke

18.11.2019

Različite crowdfunding platforme su fokusirane na prikupljanje sredstava za različite namene. Dok su one najpoznatije, kao što su Indiegogo ili Kickstarter, namenjene kreativnim industrijama, Patreon kreatorima sadržaja, postoje i platforme koje u svoj fokus stavljaju nauku i istraživanje. 

Univerzitet u Kalgariju pokrenuo je svoju crowdfunding platformu UCalgary Crowdfund namenjenu zajednici univerziteta, putem koje će omogućiti prikupljanje sredstava i podizanje vidljivosti projekata na kojima radi. Studenti i alumnisti ovog univerziteta će putem platforme moći  da razvijaju svoje naučne projekte, vrše istraživanja ili finansiraju odlazak na konferencije. 

Crowdfuding koji se tiče obrazovanja i nauke nije novina. Jedan broj crowdfunding platformi već se koristi za finansiranje školovanja (na primer GoFundMe ili Upstart), pre svega zbog visokih cena školarina i studentskih pozajmica (na prvom mestu u SAD-u). 

Međutim, platforme kao što su Experiment ili Crowd.Science namenjene su prikupljanju sredstava za realizaciju naučnih i istraživačkih projekata. Za naučne zajednice širom sveta koje skreću pažnju na manjak sredstava u oblasti nauke za naučni rad, poslovna putovanja i stručna usavršavanja, crowdfunding otvara nova vrata. 

Analize uspešnosti kampanja na sajtu Experiment pokazale su da oko 50% pokretača prikupi ciljani iznos, a zanimljivo je i da su u prikupljanju sredstava uspešnije žene. Ovakav način finansiranja naučnih projekata omogućio je studentima da dođu do sredstava za istraživanja koja nisu u fokusu tradicionalnih naučnih institucija. Samo korišćenje sredstava je rasterećeno procedura i ograničenja koja nameću tradicionalne naučne institucije. 

Kako je ovakav model finansiranja nauke relativno nov, zasada se u većini slučajeva prikupljaju manji iznosi. Neki od projekata uspeli su da prikupe i sredstva u visini od par stotina hiljada američkih dolara do preko dva miliona. 

Istraživanja o tome zašto su vicevi smešni, da li zvuk žvakanja žvake povećava stres kod studenata ili da li produženi san poboljšava kognitivne funkcije dece sa ADHD, samo su neka od zanimljivih studentskih istraživanja koja se mogu pronaći na platformama za naučni crowdfunding. 

Rezultati istraživanja na ovim platformama obično su javni, a pokretači kampanja svojim backer-ima mogu da ponude kreativne nagrade kao što su posete laboratoriji. 

Iako se crowdfunding u oblasti nauke tek razvija, možemo da očekujemo da će u narednom periodu doprineti razvoju naučne zajednice i gotovo izvesno novim i važnim naučnim otkrićima.