Crowdfunding u službi podsticaja lokalnog turizma, razvoja zajednice, i unapređenja poslovanja i baštine – New England Rail Trail

12.8.2019

NERTinc (New England Rail Trail Inc.) je društvena organizacija koja je osnovana za potrebe razvijanja i implementacije ideje o pretvaranju stare železničke pruge u regionu Nova Engleska u Australiji u stazu za bicikliste i pešake. Projekat ima za cilj da doprinese razvoju lokalnog turizma, lokalne zajednice, prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše 135 godina istorije ovog kraja. Da bi u tome uspela, ova organizacija je odlučila da uključi zajednicu i pokrene crowdfunding kampanju kako bi sakupila sredstva i ideju sprovela u delo. 

Odbor organizacije NERTinc, zajedno sa Regionalnim savetom grada Armidejl i Savetom grada Glen Ines su angažovali Kancelariju za regionalni razvoj Australije, Odsek za severni kopneni deo da pripremi detaljan biznis plan koji će privući finansiranje Vlade Australije za grubu infrastrukturu staze. Zamišljeno je da staza bude od šljunka i bitumena, smeštena duž starih neiskorišćenih železničkih koridora, na trasi koja je dugačka 103 km, između gradova Armidejl i Glen Ines, na severu Novog Južnog Velsa u Australiji, koja je van upotrebe već 30 godina. Donacije kroz pokrenutu crowdfunding kampanju biće upotrebljene za razvijanje poslovnog plana za čitavu stazu, mapiranje detalja o određenim delovima staze, kao i obezbeđivanje ključne infrastrukture staze. 

Kada se uspostavi, staza će predstavljati jedinstven i živopisan rekreativni prostor za bicikliste, šetače, izletnike i trkače koji mogu putovati kroz područje bogato istorijom i time doprineti razvoju lokalne ekonomije, dok će u isto vreme omogućiti biciklistima i šetačima da uživaju na otvorenom. 

Koridor staze treba da privuče posetioce u gradove i sela duž staze, što bi pospešilo lokalnu proizvodnju, ali i pružilo priliku za rekreaciju i lokalnom stanovništvu, budući da je ovaj princip revitalizacije postao popularan način za privlačenje posetilaca u neko područje, a takođe lokalnom stanovništvu omogućava da se više bavi rekreativnim aktivnostima.

Na osnovu iskustava ostalih železničkih staza u Australiji i inostranstvu, u organizaciji NERTinc očekuju da će se duž staze ojačati već postojeća i otvoriti nova preduzeća – kafići, prenoćišta, maloprodajni objekti, objekti za iznajmljivanje bicikala i razna druga preduzeća, kako bi se poboljšalo iskustvo same zajednice i posetilaca. 

Cilj kampanje je da sakupi 75.000 australijskih dolara, a inicijatori ove ideje spremili su vrlo zanimljive perk-ove i nagrade za sve koji se uključe u kampanju. Za podršku od 20 australijskih dolara vaše ime naći će se na tabli koja će biti izložena sa imenima svih koji su podržali kampanju, a za podršku od 100 australijskih dolara vaše ime biće ugravirano na železničkom pragu na stazi. Za podršku od 250 australijskih dolara vaše ime biće ugravirano na železničkim šinama koje će biti postavljene vertikalno pored staze dok 2.500 australijskih dolara donosi priznanje korporativne podrške potpisivanjem na glavnoj pristupnoj tački staze. 

Podrška ovoj kampanji znači podršku jačanju male seoske zajednice, ali i pomoć očuvanju i prezentaciji pašnog nasleđa regiona Nove Engleske, dok u isto vreme pruža priliku posetiocima i lokalnom stanovništvu da uživaju u dobroj rekreaciji u prirodi. Kampanja se sprovodi na platformi Chuffed i biće otvorena do 25. avgusta.

 

Izvor: Chuffed