Crowdfunding u službi slobodnog i bezbednog novinarstva

4.11.2019


The Save Journalism Project je zagovaračka grupa koju su osnovala dva novinara, sa ciljem da skrenu pažnju na to kako razvoj velikih platformi, kao što su Google ili Facebook, šteti lokalnim i online izdavačima vesti. Drugim rečima, ova zagovaračka grupa radi na otkrivanju načina na koji pomenute velike platforme nanose štetu novinarstvu.

 
Od svog osnivanja u junu ove godine, ova grupa je finansirala seriju reklama u cilju podizanja svesti o problemu uticaja Big Tech industrije, ali je i pomagala zagovaračke inicijative u cilju oslobađanja zarobljenih novinara, kao i pomoći onim novinarima koji se nakon oslobađanja bore sa problemima mentalnog zdravlja.

The Save Journalism Project pokrenuo je crowdfunding kampanju, kako bi prikupio novac za finansiranje slobodnih novinarskih priča o efektu Big Tech-a na lokalne medije. Grupa želi da prikupi 10.000 američkih dolara putem platforme Kickstarter, kao početnu sumu koja bi bila namenjena za angažovanje novinara koji su izgubili svoj posao zbog razvoja Big Tech industrije, a koji će pisati nezavisne priče, naglašavajući izazove koje tehnološki velikani postavljaju novinarskoj industriji.

Jedan od osnivača Stanton je rekao da je cilj slobodne inicijative da ukaže na to da je desetine hiljada radnih mesta u novinarstvu ukinuto i da predstavi kako je to uticalo na novinarstvo generalno. Kritičari su optužili Facebook, Google i druge društvene medije da doprinose padu čitanosti vesti koje kreiraju lokalni mediji, jer se oglašivači okreću velikim platformama umesto malim novinama. Korisnici širom sveta počeli su da koriste Facebook i Google kao glavni izvor vesti, dok lokalne novine zbog toga propadaju, te je u poslednjih 15 godina 1300 lokalnih zajednica širom Sjedinjenih Američkih Država izgubilo svoje novine. Kao i sve drugo u novinarstvu u najskorijoj istoriji, samostalno izveštavanje se ne ceni niti plaća kao nekad što po rečima osnivača utiče na „sposobnost javnosti da razume šta se događa“.


Izvor: The Hill