Crowdfunding unapređuje razvoj društvenih igara

30.9.2019

Beri i Džejson upoznali su se na koledžu a povezala ih je ljubav prema stonim igrama i komediji. Godinama su zajedno izvodili skečeve vezane za igre u klubovima komedije širom Los Anđelesa, u kojima su takođe priređivali večeri igara.

Kada su započeli zajednički biznis, Barri & Jason Games and Entertainment, njihov prvi proizvod bio je „Game Night in u konzervi”, koji je verzija njihovog klupskog nastupa. Kao i drugi preduzetnici, Beri i Džejson u se okrenuli crowdfuding-u kako bi prikupili novac za sprovođenje svoje ideje u delo.

„Game night u konzervi” je, kako ime kaže, noć igara u konzervi – 30 različitih igara u limenci, podeljenih između kreativnih izazova i igara veština. Kampanju su lansirali na platformi Kickstarter i uspešno prikupili 21.000 američkih dolara, i na taj način opovrgli narativ da tradicionalne igračke nisu relevantne u doba mobilnih uređaja i digitalne zabave.

Platforme kao što su Kickstarter i Indiegogo pružaju izumiteljima mogućnost da predstave svoje kreacije pristalicama koje žele da finansiraju nove  kreativne poduhvate, dok trgovci i proizvođači igračaka često samo čekaju na sledeći veliki trend. Iz tog razloga, stručnjaci za razvoj industrije igračaka tvrde da su crowdfunding platforme ključni pokretači za izumitelje. Prodaja igara i slagalica skočila je za 39% u Sjedinjenim Američkim Državama od 2013. do 2018. godine, nadmašujući prosek od 16% u tradicionalnoj industriji igračaka, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta, Euromonitor.

Kada je u pitanju Kickstarter, u 2018. godini su stone igre bile najveća potkategorija na platformi, kroz koju su becker-i donirali čak 172 miliona američkih dolara, što je 28% ukupnih donacija na platformi. Time se finansiralo 3.700 stonih igara, uključujući i igre na tabli. Više od 60% igara je uspešno finansirano u poređenju sa ukupnim prosekom svih donacija na sajtu koji iznosi 37% u 2018 godini. U 2019. godini je do sada na platformi postavljeno više od 2.500 projekata u vezi sa stonim igarama.

Igra „Game night u konzervi” je 2018. godine osvojila više nagrada, među kojima je i nagrada Hot Diggity Award koja se dodeljuje za inovaciju, kvalitet, zabavu i/illi obrazovnu vrednost kao i posvećenost izvrsnosti kada su društvene igre u pitanju.


Izvor: RIse