Crowdfunding za inovacije u obrazovanju: studentski kompleti za sklapanje personalnih akceleratora čestica na Kickstarter-u

20.8.2019

Iz Australije nam stiže još jedna crowdfunding vest. Ovoga puta prenosimo priču o dugom putu do crowdfunding kampanje u oblasti inovacija u obrazovanju. Džozefina, devojčica iz Brizbejna u Australiji, sa nepunih 12 godina napravila je sa svojim ocem model personalnog akceleratora čestica u okviru domaćeg zadatka iz fizike. Njen model je bio replika velikog hadronskog sudarača, ogromnog podzemnog tunela u Švajcarskoj, koji se koristi za istraživanje čestica manjih od atoma, a koji je pomogao u otkrivanju tragova o poreklu svemira i takozvanoj tamnoj materiji. Personalni akcelerator čestica radi na sličnim principima kao i veliki hadronski sudarač sem što je on manja, pojednostavljena verzija. Veliki hadronski sudarač je tunel dužine 27 kilometara koji koristi programirane elektromagnete za ubrzavanje i sudaranje subatomskih čestica, dok je personalni akcelerator čestica dovoljno mali da može da stoji na čajnom stočiću, a koristi programirane elektromagnete za slanje čelične kugle u jednom pravcu kroz kružnu cev. Nakon što je prototip donela u školu nastavnik fizike je bio toliko oduševljen da je za propotip ponudio cenu za otkup. Džozefina i njen otac odlučili su da nastave rad na prototipu, da bi nekoliko godina kasnije prezentovali unapređenu verziju na „Maker Fair-u” u Kaliforniji.

Danas, pet godina kasnije, Džozefina (17) i njen otac Danijel Kolins pokrenuli su crowdfunding kampanju na platformi Kickstarter, na kojoj su perk-ovi upravo kompleti za sklapanje modela personalnih akceleratora čestica. Osnovni komplet košta 190 australijskih dolara, dok se za 699 australijskih dolara obezbeđuje model koji se može koristiti na časovima fizike za edukaciju celog odeljenja. Kampanja traje do 2. septembra ove godine i prikuplja 21.698 australijanskih dolara.


Izvor: Brisbanetimes, Kickstarter.