Da li Funderbeam stiže u Srbiju 2020. godine?

24.2.2020

Jedna od vodećih svetskih equity crowdfunding platformi Funderbeam mogla bi da pokrene poslovanje u Srbiji ove godine. Direktor ove kompanije zadužen za Jugoistočnu Evropu Damir Bićanić je u intervjuu za Brodoto najavio širenje na tržište Srbije. Da li ćemo u 2020. svedočiti pokretanju ove platforme u Srbiji?

Ova estonska platforma osnovana je 2016. godine i već krajem te godine ušla je na tržište susedne Hrvatske u partnerstvu sa Zagrebačkom berzom, koja je vlasnik 20% udela u zajedničkoj kompaniji Funderbeam SEE. Dve godine kasnije, na Beogradskoj crowdfunding konvenciji 2018. godine predstavnik Beogradske berze izjavio je da se radi na premošćavanju zakonskih prepreka kako bi dolazak ove platforme u Srbiju bio omogućen.

Prve najave Beogradske berze da će pokrenuti equity crowdfunding platformu datiraju iz februara 2018. godine, kada je direktor berze najavio da će platforma biti pokrenuta do kraja marta te godine. Ovaj plan nije realizovan najverovatnije zbog toga što zakonodavni okvir u Srbiji otežava poslovanje equity crowdfunding platformi.

U međuvremenu je usvojen Zakon o alternativnim investicionim fondovima, predstavnici institucija u više navrata govorili su o crowdfunding-u kao alternativnom finansijskom mehanizmu, a najavljen je i početak rada crowdinvesting platforme Ventu.rs. Iako se napreduje u promeni zakonodavnog okvira i stvara se povoljnija klima za crowdfunding, neophodno je menjati više zakona i procedura kako bi različite vrste crowdfunding-a bile u potpunosti dostupne.

Dolazak Funderbeam-a na tržište Srbije značio bi da domaće kompanije imaju još jednu opciju za finansiranje svojih poslovnih poduhvata, rast i razvoj. U susednoj Hrvatskoj preko ove platforme pivara Medvedgrad je za kratak vremenski period prikupila preko milion evra, kompanija za elektronsku prodaju ulaznica Entrio skoro 200.000 evra, Include d.o.o. oko pola miliona evra, dok je Sense Consulting prikupio skoro milion evra. Ukoliko ova platforma bude dostupna kompanijama u Srbiji, investitori iz celog sveta će imati opciju da ulože u njih. U svakom slučaju, u narednom periodu pratićemo razvoj i planove Funderbeam-a o dolasku u Srbiju.