DeFi tehnologija unosi revoluciju u investicijski crowdfunding

21.9.2020

Platforma Mantra Dao je na putu da unese revoluciju u investicijski crowdfunding. Ova platforma specijalizovana je za staking, crowdfunding na bazi pozajmice (crowdlending) i upravljanje (governance). Ono što ovu platformu razlikuje od klasičnih crowdfunding platformi je to što je bazirana na blockchain tehnologiji i posluje koristeći kriptovalute.

DeFi je skraćenica od Decentralized Finance, sistema na kome počivaju kriptovalute. Decentralizovane finansije suprotno su tradicionalnim valutama koje kontrolišu institucije (obično centralne banke), dakle jedan centar. Vrednost kriptovaluta nezavisna je od tradicionalnih valuta, ali kroz DeFi se formiraju decentralizovani finansijski instrumenti odvojeni od tradicionalno centralizovanih.

Ovakvo decentralizovano regulisanje valute znači da korisnici imaju veću kontrolu nad svojim novcem, a na raspolaganju su im i interesantniji načini na koje mogu da ga koriste. Ti načini nisu nešto što tradicionalno regulisanje dozvoljava. Na primer, jedan od zanimljivijih načina upotrebe je takozvani munjeviti zajam (flash loan) koji je jedinstvena vrsta zajma. Pozajmljeni novac se u jednoj automatizovanoj transakciji pozajmljuje i vraća. Naime, korisnik koji pozajmljuje novac može da ga konvertuje u druge (kripto)valute, provuče kroz različite platforme i trguje njime i pozajmljeni iznos odmah vrati. Pametni investitori mogu na ovaj način da brzo zarade na kursnim razlikama i promenama na tržištu.

Ovakav pristup će na takozvanom sekundarnom tržištu dodatno osnažiti male investitore zbog jedne novine. Naime, platforma će svim investitorima, bez obzira na količinu kriptovalute koju poseduju ili njihov pravni status, ponuditi tzv. SAFT (Simple Agreement for Future Tokens). Do sada je praksa bila da takav ugovor potpisuju samo akreditovani investitori, dok će sada on biti dostupan i pojedinačnim malim investitorima. Na ovaj način, svi investitori će imati jednaku zaštitu i poziciju.

Da bi ovakav sistem funkcionisao u crowdfunding-u, neophodno je da se backer-i odnosno investitori, naročito oni mali kojima to nije primarno zanimanje, edukuju. Ovakav pristup prikupljanju sredstava će onima koji koriste kriptovalute kako bi razvili svoje projekte dobro doći jer će olakšati privlačenje investitora, a mali investitori će se lakše odlučiti na taj korak jer će biti zaštićeni u većoj meri.

Ipak, s obzirom na to da je u pitanju relativno nov pristup, koji postoji tek nešto više od godinu dana, a svoju primenu u crowdfunding-u nalazi odskoro, teško je tvrditi da će se ubrzo u potpunosti primenjivati. U svakom slučaju, revolucija u investicijskom crowdfunding-u nije tako daleko, s obzirom na to da se novine u ovoj oblasti brzo razvijaju i testiraju.