Fantastične životinje danskog dvojca preuzimaju svet

14.10.2019

Ideja dva danska inženjera postala je međunarodni hit zahvaljujući crowdfunding-u, a njihove drvene magnetne igračke su tražene od Japana do Sjedinjenih Američkih Država. Start-up Fablewood, iza kog stoje Kristian Sidelmann i Rasmus Fiil Svarrer, je u prvoj godini postojanja prodao preko 3.000 drvenih igračaka širom sveta. Pre godinu i po dana, osnivači ovog start-upa lansirali su prvu crowdfunding kampanju, koja je započela njihovu prvu avanturu u proizvodnji igračaka. Kroz nju su za kratko vreme prikupili 400.000 danskih kruna za proizvodnju prve serije igračaka, koja obuhvata tri vrste životinja – gorilu, krokodila i papagaja. 

Uspešnim crowdfunding-om Fablevood je osnovan i od tada je ovaj tim bio više nego zauzet. Izrezbarene drvene životinje, koje je moguće rastaviti i sastaviti na najmaštovitije načine, trenutno se nalaze na policama poznatih prodavnica igračaka ali i domova, dok se u seriji nalazi nekoliko životinja. Potrošači su pored sakupljanja figura iz jedne serije zainteresovani i za dalju proizvodnju i novu seriju životinjskih figura. Zbog toga je Fablewood sada na putu proizvodnje nove serije životinja – medveda, patke sa pačićima i pingvina sa svojim mladima. 

Ideja koja je prerasla u avanturu kao iz bajke je začeta u vreme dok je Kristian bio student inženjerstva, kroz igru koju je praktikovao sa svojom ćerkom. Sklapao je oblike od sitnih figura, a ona ih je razdvajala. Neke od njih bile su preteške za razdvojiti za jednogodišnje dete. Tada se rodila ideja da napravi igračku koju bi njegova devojčica mogla da sklopi. 

Kristian Sidelmann i Rasmus Fiil Svarrer odlučili su da proizvodnju novih igračaka u obliku životinja u kolekciji finansiraju putem crowdfunding-a, a interesovanje je opet bilo ogromno. U prvih 12 minuta kampanje izvršeno je 50 narudžbi. Za 20 minuta je postignut cilj kampanje, odnosno 50.000 danskih kruna. Nakon prvog dana, na platformi je prikupljen novac u iznosu od skoro četvrt miliona dolara, dok je nakon otprilike tri nedelje, više od 750 ljudi ukupno uplatilo nešto više od 800.000 danskih kruna za proizvodnju nove serije igračaka, što je premašilo i najluđje snove ova dva inženjera. 

Zahvaljujući crowdfunding-u koji je omogućio realizaciju njihove ideje, osnivači Fablewood-a su nezavisni i imaju novac za proizvodnju, dok istovremeno znaju da će se proizvodi prodavati i van platforme Kickstarter, jer potrošači podržavaju projekat koji razvijaju. Crowdfudning je odredio sudbinu Fablewood-a jer da je prikupljeno samo 50.000 danskih kruna za proizvodnju, što je bio cilj, autori kampanje samo bi bili u žurbi da proizvedu igračke koje su putem platforme naručene i budućnost bi bila neizvesna. Pozitivna stvar je ta da pored toga što je kampanja dokazala da postoji veliko interesovanje, pokazalo se i da otvara vrata za koja nisu znali ni da postoje, a to je prilika da se njihov proizvod plasira i u drugim zemljama i tako izađe na globalno tržište.

Izvor: Nordea Invest