Informacije o ključnim platformama za autore kampanja iz Srbije na jednom mestu

16.12.2019

Izbor platforme za pokretanje crowdfunding kampanje jedna je od odluka koju je neophodno doneti na vreme. U prethodnom periodu pratili smo novine koje se tiču rada nekih platformi, navodili prednosti određenih platformi i pisali o promenama na tržištu platformi. Dok smo pružali podršku različitim kampanjama iz Srbije i regiona koje su koristile različite platforme, prikupljali smo različita iskustva autora kampanja. U odnosu na dostupne informacije i iskustva, razdvojili smo ključne prednosti i mane različitih platformi.

Kako bi autorima kampanja u Srbiji olakšali izbor platforme, sastavili smo listu relevantnih platformi koje oni mogu da koriste pod različitim uslovima. Neke platforme su direktno dostupne autorima kampanja iz Srbije, neke traže posrednike ili postavljaju posebne uslove za pokretanje kampanje. Sve te informacije sada su dostupne na stranici crowdfunding platforme, koja je dostupna na našem sajtu.

Predstavljene platforme naravno nisu sve koje su dostupne, ali su jedne od najpopularnijih koje pružaju najbolju uslugu i korisničko iskustvo autorima kampanja. Ove platforme pokrivaju različite modele crowdfunding-a, a neke su specijalizovane za oblasti kao što su nauka ili humanitarni rad. Zainteresovani autori kampanja iz Srbije će lako naći odgovarajuću platformu za sebe, ili bar dobiti ideju u kom pravcu treba da razmišljaju prilikom izbora platforme na kojoj će pokrenuti svoju kampanju.

Svaka navedena platforma ukratko je opisana i navedene su njene ključne prednosti i mane. Takođe, za svaku platformu postoji i informacija o naknadi koju autorima kampanje naplaćuje za korišćenje. Spisak platformi nije konačan i biće dopunjen, a u odnosu na promene uslova korišćenja platformi menjaće se i njihove prednosti i mane.

Međusobno nadmetanje postojećih platformi širilo je spektar usluga koje pružaju, pa tako neke danas nude pravno savetovanje, podršku u razvoju same kampanje, posebnu mrežu potencijalnih backer-a ili različita softverska rešenja koja olakšavaju vođenje kampanje. Sa druge strane, mane platformi često su visoki troškovi korišćenja, uslovi neophodni za pokretanje kampanje i najčešće nedostatak direktne dostupnosti autorima kampanja iz Srbije.

Ova informativna stranica našeg sajta autorima kampanja biće još jedan vredan resurs u planiranju kampanje, uz već postojeću Bazu znanja koja sadrži tekstove i video-sekciju.