Inicijalna ponuda tokena uskoro u Srbiji

19.10.2020

Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je Nacrt zakona o digitalnoj imovini i pozvalo zainteresovane građane da se uključe u postupak konsultacija o ovom nacrtu zakona. Već smo pisali o crowdfunding-u zasnovanom na kriptovalutama i pominjali OriginTrails, srpsko-slovenački blockchain start-up, koji je jednom vrstom crowdfunding-a zasnovanom na kriptovalutama prikupio sredstva za razvoj kompanije. Kada pomenuti zakon bude usvojen, otvara se mogućnost za ovakav vid alternativnog finansiranja i u Srbiji!

Kompanije iz Srbije će moći da finansiraju svoje inovativne ideje inicijalnom ponudom tokena (ICO Initial Coin Offering), kao i na druge načine koji su zasnovani na blockchain tehnologiji. Ono što je zanimljivo jeste da sam nacrt zakona definiše kategoriju „platforme za trgovanje digitalnom imovinom”. Takođe, Nacrt zakona o digitalnoj imovini direktno omogućava inicijalnu ponudu, što znači da će, ukoliko ne bude većih promena, kompanije u Srbiji moći da finansiraju sopstvene poduhvate inicijalnom ponudom digitalne imovine, odnosno tokena i kriptovaluta.

Platforma za trgovanje digitalnom imovinom definisana je kao „multilateralni sistem koji organizuje trgovanje digitalnom imovinom kojim upravlja organizator platforme i koji omogućava i olakšava spajanje interesa trećih lica za kupovinu i/ili prodaju digitalne imovine i/ili zamenu digitalne imovine za digitalnu imovinu, u skladu sa njegovim obavezujućim pravilima i na način koji dovodi do zaključenja ugovora”. Ovo je ništa drugo do opis standardnih crowdfunding platformi, s tim što je u pitanju platforma koja je predviđena za trgovinu digitalnom imovinom, a koja bi u praksi mogla da funkcioniše kao platforma za inicijalnu ponudu tokena.

Digitalnom imovinom će na platformama moći da trguju društva koja imaju dozvolu nadzornog organa za pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, ali ono što je najvažnije, tu mogućnost će imati i sva druga pravna lica, preduzetnici i fizička lica, što je definisano 32. članom nacrta zakona.

Nacrt zakona sadrži i odredbe o načinima obezbeđivanja transparentnosti u trgovini, uslovima za inicijalnu ponudu koji zahtevaju neophodne informacije na osnovu kojih bi kupci ili investitori doneli informisanu odluku o ulaganju. Ove odredbe važne su zbog zaštite investitora, kao i poverenja u ovaj inovativni način investiranja.

Donošenje ovakve regulative u oblasti digitalne imovine omogućilo bi kompanijama u Srbiji još jedan alternativni način finansiranja, što je izuzetno važan korak napred. Nadamo se da ćemo uskoro saznati novosti o tome kada možemo da očekujemo usvajanje i stupanje na snagu ovog zakona, ali je svakako reč o dobroj vesti!