Kalkulator troškova slanja perk-ova olakšava posao crowdfunder-ima

11.3.2019

Crowdfunding platforma Indiegogo u saradnji sa Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services, američkom firmom za logistiku i transport, sa ponosom je obelodanila novo partnerstvo. O čemu se radi?

Naime, svi koji su ikada bili u procesu crowdfunding kampanje znaju da je jedan od zahtevnijih zadataka u kampanji slanje perk-ova. Pripremiti ambalažu, nositi perk-ove u poštu ili pronaći najpodobniju kurirsku službu za saradnju, izračunati troškove slanja perk-ova i obezbediti da troškovi slanja ne budu preveliki, neki su od glavnih izazova. Saveti, koje svi oni koji su prošli kroz ove „muke” daju novim crowdfunder-ima, su da o ovom segmentu kampanje počnu da misle što ranije, jer je potrebno pre lansiranja kampanje proračunati dimenzije i težinu svojih perk-ova, ambalaže i ukupne troškove i vreme potrebno za isporuku, kao i raspitati se o uslovima slanja  za različite zemlje. Na osnovu ovih informacija lakše i realnije možete odlučiti da li ćete ograničavati slanje perk-ova na određene zemlje i doneti stratešku odluku o vašoj kampanji i perk-ovima koje nudite.

Indiegogo je smislio rešenje za sve koji prolaze kroz ovaj proces - kalkulator koji računa troškove slanja perk-ova. Kako prenose sa platforme, kalkulator je veoma jednostavan za korišćenje i za manje od nekoliko minuta možete saznati gde se najviše isplati slati svoje proizvode. Potrebno je da izmerite dimenzije i težinu svog proizvoda, a kalkulator će vam izračunati dimenzionalnu težinu (koliko prostora zauzima vaša pošiljka) kao i troškove slanja iz Kine (jer se mnogi preduzetnici opredeljuju za proizvodnju svojih perk-ova u Kini odakle su troškovi slanja znatno manji).

Pored ove dve kategorije, da biste dobili još preciznije podatke o troškovima slanja, važno je da imate na umu:

-    Da različite vrste proizvoda možda zahtevaju različite uslove transporta, što povećava troškove slanja;

-    Za ambalažu u kojoj šaljete perk-ove, takođe možete koristiti kalkulator i proračunati koji tip ambalaže najviše odgovara vašem proizvodu;

-    Važno je da se raspitate o tome koji se to materijali smatraju opasnim za slanje (na primer, baterije), kako backer-ima ne biste obećali nešto što ne možete posle ostvariti (na primer: kampanja IT Girls iz BIH, koja je realizovana na Indiegogo platformi u novembru 2018. godine ograničila je slanje eksternih punjača za mobilne telefone samo na teritoriju BIH, jer nije mogla da garantuje slanje punjača van zemlje).

Odgovore na ova i slična pitanja možete naći u besplatnom priručniku za kalkulator koji dobijate u PDF formatu.

Izvor: Indiegogo