Kickstarter Y/N? – SGA Meetup o crowdfuning-u u gejming industriji

9.3.2020

SGA meetup o prednostima i manama Kickstarter-a za projekte koji dolaze iz gejming industrije održan je 26. februara 2020. u prostorijama Imact hub-a u Beogradu. Organizator ovog događaja je Srpska gejming asocijacija (SGA) koja okuplja studije za razvoj video igara iz Srbije i radi na razvoju rasta gejming industrije u zemlji. U Izveštaju koji je objavila naveden je zanimljiv podatak da je čak 30% sredstava prikupljenih za razvoj video-igara od strane članica asocijacije došlo kroz crowdfunding.

Norbert Varga iz novosadskog studija za razvoj video igara Digital Arrow govorio je o izazovima i mogućnostima za Kickstarter kampanje u gejming industriji. U svom izlaganju skrenuo je pažnju na to da je čak 40% kampanja iz oblasti video-igara na ovoj platformi uspešno, kao i da je najviše finansija uloženo baš u ovu oblast – 1,2 milijarde američkih dolara od ukupno 4,3 milijarde prikupljenih na ovoj platformi.

Studio Digital Arrow je već imao izdavača svoje igre, a izuzetno uspešnu Kickstarter kampanju pokrenuo je kako bi testirao igru i pokazao izdavaču da ciljna grupa želi baš tu i takvu igru. Kroz svoju prezentaciju je skrenuo pažnju da je važna realna finansijska projekcija, ali da je neophodno graditi zajednicu mesecima pred samu kampanju.

Iskustvo je preneo i Jovan Vesić (Moonburnt Studio) i u prezentaciji simpatičnog naziva „Zlo i naopako pre, tokom i nakon vaše prve Kicstarter kampanje” otkrio kako je izgledala kampanja ovog studija kroz koju je prikupljeno više od 40 000 američkih dolara.

Pitanja na ovom događaju ticala su se razvoja zajednice i marketinga jedne crowdfunding kampanje. Govornici su podelili svoje iskustvo o tome kako su planirali budžete, gde su pravili greške i kako su ih prevazilazili. Zanimljiv je bio osvrt i na sve ono što autore čeka nakon uspešne kampanje.

Crowdfunding je dobra opcija za razvoj gejming industrije, ali je neophodno dobro planiranje kampanja, kao i troškova koji se očekuju. Neke od najuspešnijih crowdfunding kampanja iz Srbije dolaze upravo iz ove industrije, pa možemo da očekujemo da u narednom periodu ovaj trend bude nastavljen.

Izlaganja na meetup-u možete da pogledate na YouTube kanalu SGA.

Ako imate ideju za društvenu igru, ili radite na njenom razvoju, ili se bavite razvojem video-igara i razmišljate o crowdfunding kampanji onda je Crowdfunding akademija pravo mesto za vas. Ukoliko prvi želite da dobijete informacije o prijavama, ostavite nam kontakt!