Najavljeno spajanje equity crowdfunding platformi Seedrs i Crowdcube

12.10.2020

Dve poznate equity crowdfunding platforme Seedrs i Crowdcube iz Velike Britanije planiraju da se spoje i na taj način postanu jedna od najvećih svetskih platformi za equity crowdfunding (crowdfunding na bazi udela). U najavi od 5. oktobra 2020. godine dve platforme su potvrdile svoju nameru da postanu najveće tržište privatnog kapitala na svetu i nastave sa demokratizacijom investiranja.

Kompanije su se dogovorile ko će zauzeti koju poziciju u novoj kompaniji, kao i da će autorima kampanja i investitorima u budućnosti ponuditi više prilika za ulaganje i kvalitetnije alate za investiranje.

Ukupna vrednost investicija u kampanje koje su pokrenute na ove dve platforme do sada je bila neverovatne dve milijarde funti! Taj novac prikupljen je u oko 1 500 uspešnih kampanja, a neke od ovih uspešnih kampanja pokrenule su kampanije koje su zahvaljujući njima razvile poslovanje i postale prepoznatljive, kao što su banka Revolut, pivara BrewDog i kompanija What3Words koja je razvila globalni inovativni sistem adresiranja i koja je prikupila više od sedam miliona funti u avgustu 2020.

Vrednost nove kompanije je procenjena na 140 miliona dolara, a proces spajanja će izgledati tako što će platforma Crowdcube izvršiti akviziciju platforme Seedrs, pa će vlasnici (i deoničari) platforme Crowdcube posedovati 60% nove kompanije naspram 40% koliko će imati vlasnici platforme Seedrs.

Očekuje se da u naredna dva meseca formalne procedure, koje podrazumevaju i odobrenje deoničara obe kompanije i odobrenje nadležnih institucija, budu okončane, nakon čega će  biti poznato da li procedura akvizicije zahteva dodatne korake ili ne. Obe platforme navele su da će tokom perioda spajanja nastaviti da rade kao i do sada. Do finalnog spajanja kompanije će morati da se dogovore i kako će organizovati zaposlene i spojiti timove koji su do sada bili angažovani u ovim kompanijama.

Proces spajanja trebalo bi da bude okončan do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Još uvek nije poznato da li će nova platforma dobiti novo ime, kombinovati alate i opcije za investiranje ove dve platforme pod okriljem platforme Crowdcube ili nešto treće.

Pretpostavlja se da su ove dve kompanije već neko vreme razgovarale o spajanju, s obzirom na to da posluju na istom tržištu Velike Britanije i nude istu uslugu. Platforme jesu privlačile start-upove i kompanije iz cele Evrope, ali su dominantno doprinele razvoju onih iz Velike Britanije. Ipak, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imaće uticaj na poslovanje ovih platformi koji još nije poznat.

Equity crowdfunding očigledno predstavlja izuzetno perspektivan način prikupljanja sredstava za razvoj kompanija u različitim fazama poslovanja. Uprkos pandemiji koronavirusa broj uspešnih kampanja i visina investicija nisu drastično opali, što govori i o poverenju u ovakav način investiranja. Nadamo se da će crowdfunding na bazi udela biti uskoro dostupan i u Srbiji!