Narodna banka Srbije radi na nacrtu Zakona o grupnom finansiranju

4.5.2021

Pre nekog vremena, portal Biznis.rs objavio je informaciju da Narodna banka Srbije radi na nacrtu zakona koji će regulisati crowdfunding, odnosno grupno finansiranje. Ovo je važna vest i prva velika vest o crowdfunding-u u Srbiji od početka 2021. Godine!

Narodna banka Srbije dobro je prepoznala potrebu za regulisanjem crowdfunding-a, a iz trenutno dostupnih podataka može se naslutiti da će se novi propisi odnositi na equity crowdfunding i crowdinvesting. Obzirom da se u dostupnim izjavama poziva na regulativu EU, odnosno Uredbu o evropskim pružaocima usluga grupnog finansiranja, kao i na harmonizaciju sa propisima EU, izvesno je da je namera NBS da omogući korišćenje ovih finansijskih instrumenata malim i srednjim preduzećima u Srbiji kao i da zaštiti backer-e u celom procesu. 

U ovom trenutku Narodna banka Srbije nije mogla da nam pruži nove informacije, ali su nam iz Sektora za platni sistem naveli da je namera i želja da se novim zakonom grupno finansiranje uredi sistemski. Kako su nam rekli “tim zakonom će biti predviđeni uslovi i načini pružanja usluga grupnog finansiranja u Republici Srbiji, uslovi za osnivanje i poslovanje pružalaca tih usluga, vršenje grupnog nadzora nad poslovanjem ovih pružalaca usluga, kao i zaštita korisnika tih usluga”. 

NBS je u odgovoru na pitanja crowdfunding.rs rekla da će biti razmotreni svi aspekti grupnog finansiranja kako bi se oblsat uredila na najbolji mogući način, a ono što je najvažnije da će biti i usklađivanja sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o tržištu kapitala, Zakonom o digitalnoj imovini, Zakonom o platnim uslugama, Zakonom o alternativnim investicionim fondovima, Zakonom o deviznom poslovanju i dr. Kako bi crowdfunding postigao pun potencijal i bio moguć uz što manje smetnji neophodno je usklađivanje različitih zakona. 

Na kraju Narodna banka Srbije potvrdila nam je da će se novi zakon voditi uredbama Evropske unije i da će omogućiti investicijski crowdfunding i crowdinvesting, odnosno kako je banka navela investment-based i lending-based modele grupnog finansiranja. 

U narednom periodu očekujemo novosti i detalje o novim propisima koji će urediti crowdfunding u Srbiji. Crowdfunding.rs će pratiti ovu temu, a čim to bude omogućeno dati i svoje mišljenje o predloženim rešenjima.