Crowdfunding kampanje širom sveta: Lama Leni i „zaustavljači kriminala” iz Južne Australije

1.4.2019

Crowdfunding je popularan širom sveta i crowdfunding kampanje se koriste za podržavanje najrazličitijih tema i realizaciju najrazličitijih ideja. Navikli smo da viđamo kampanje koje promovišu inovativne proizvode, nove društvene igrice, kampanje koje prikupljaju sredstva za važne društvene i humanitarne teme. Ponekad naiđemo na kampanje koje su privukle pažnju zbog neobičnih i zanimljivih priča koje ih prate, ali čiji je uspeh uprkos pažnji medija - neizvestan.

Jedna od tih kampanja je i kampanja koja je aktuelna u Velsu,  pokrenuta u svrhu pronalaženja životne saputnice jednoj usamljenoj lami - Leniju. Leni je do skoro imao čak dve devojke, ali su nažalost obe uginule. Leni je sada veoma usamljen i kako ističu iz Bodafon parka u kom Leni živi, potrebno mu je društvo, jer ukoliko još dugo bude bio sam neće biti raspoložen za druženje sa ljudima i sa ostalim životinjama. Za kupovinu Lenijeve buduće saputnice potrebno je skupiti 1000 funti i zaposleni u Bodafon parku veruju da će njihov ljubimac uskoro imati dugo željeno društvo. Kampanja je pokrenuta na platformi JustGiving i svako je može podržati, iako za sada veći broj backer-a čine ljubitelji Bodafon parka.

Lama Leni

Druga neuobičajena kampanja trenutno je aktuelna u Južnoj Australiji. „Crime Stoppers SA”, neprofitna organizacija koja se već više od dve decenije bavi borbom protiv kriminala, odlučila se na pokretanje crowdfunding kampanje kako bi skupila novac za organizovanje dve kampanje sa ciljem prevencije kriminalnih dela i podizanja svesti o prisustvu kriminala u lokalnoj zajednici.  Organizacija „Crime Stoppers SA” direktno je pomogla rešavanje gotovo 30.000 zločina i uspela da povrati ukradenu imovinu u vrednosti od više od 8,8 miliona dolara. Iz organizacije ističu da je stopa kriminala u Južnoj Australiji u porastu, pogotovo kada je reč o krađama na farmama. Farmeri iz Južne Australije su 2016. i 2017. godine pretrpeli štetu u vrednosti od 1,2 miliona dolara ukradene robe, novca, proizvoda, mehanizacije i sl. Organizacija se ne finansira iz budžeta države, već se oduvek oslanjala na podršku privatnog sektora i lokalne zajednice. Kampanja je pokrenuta na platformi GoFundMe, a ciljana suma je ambicioznih 150.000 dolara.

Crime Stoppers SA na GoFundMe platformi

Izvori vesti: ABC Australia & itv.com