Nova regionalna crowdinvesting platforma namenjena start-up kompanijama

29.9.2020

Findessa Live, nova regionalna crowdinvesting platforma namenjena start-up kompanijama, trebalo bi da počne sa radom 1. oktobra 2020. godine. Ova platforma će biti dostupna i start-up kompanijama iz Srbije, kao i investitorima iz Srbije. Kako na platformi navode, ona će biti dostupna svima u celom svetu, ali su u misiji platforme primarne lokalne i regionalne kompanije. Platforma je registrovana u Bosni i Hercegovini.

Ova vest obradovaće sve vlasnike start-upova u Srbiji koji će po pokretanju ove platforme imati direktan pristup platformi na kojoj će moći da prikupljaju sredstva za svoje poslovne poduhvate. Još uvek nisu poznati svi aspekti rada platforme, pa ćemo u narednom periodu posvetiti još pažnje ovoj temi. Zasada vam donosimo dostupne informacije.

Informacije za autore kampanja

Kampanje na platformi će moći da traju od 30 do 60 dana, a neće biti ograničenja za prikupljanje sredstava. Da bi neki start-up pokrenuo kampanju na platformi, moraće da prođe proveru investicionog odbora platforme.

Autori kampanje će prvo morati da naprave i dostave biznis plan u formi koja je propisana za sve koji žele da pokrenu kampanju na ovoj platform. Ukoliko je kompanija registrovana duže od jedne godine, platforma preporučuje da autori kampanje osiguraju da su im finansijski izveštaji u prethodnoj godini poslovanja pozitivni, usklađeni sa zakonskim propisima države u kojoj je kompanija registrovana i na vreme podneti nadležnim institucijama.

Informacije za backer-e

Backer-i, odnosno investitori iz Srbije će takođe moći da podrže različite kampanje, a za to će im biti dovoljna platna kartica kojom mogu da obavljaju transakcije na internetu. Minimalna investicija iznosiće 10 konvertibilnih maraka (približno 5 evra). Backer-i će za svoju investiciju moći da očekuju naknade u vidu godišnje kamate koja se definiše ugovorom o pozajmici, a koji se sklapa između backer-a i autora kampanje.

Provizija platforme i troškovi za backer-e

Platforma će imati malo drugačiji način naplaćivanja svoje usluge od očekivanog u vidu provizije u odnosu na ukupno prikupljena sredstva. Naknada koju će autori kampanja plaćati je fiksna, a moguć je izbor između tri paketa usluga. Tačnije, autori kampanja plaćaju članstvo na platformi i mogu da izaberu između tri paketa – silver, gold i platinum. Silver paket košta 249 evra, gold 399 evra, a platinum 499 evra, a svi iznosi su bez uključenog PDV-a. U zavisnosti od paketa koji izaberu, autori kampanje mogu da očekuju različite pogodnosti. Ipak, u narednom periodu, dok je platforma u beta fazi, start-up kompanije mogu da se registruju besplatno!

Sa druge strane, investitori mogu da podržavaju kampanje bez naknade, ali su im dostupni i gold paket po ceni od 2,49 evra mesečno (bez PDV-a) i platinum paket od 49 evra mesečno (bez PDV-a), koji investitorima daju određene pogodnosti.

Findessa Show

Zanimljivo je da će ova platforma organizovati i „Findessa Show” događaje na kojima će start-upovi pičovati, odnosno predstavljati svoje ideje investitorima uživo. Ova opcija koju platforma nudi biće organizovana kao digitalna konferencija na kojoj se start-up kompanije predstavljaju investitorima i publici koji će u realnom vremenu moći da glasaju za start-up i finansijski podržavaju njihove kampanje.

Findessa Live poslovni klub

Platforma planira i pokretanje poslovnog kluba u kome će kompanije plaćati članstvo i koje će zauzvrat imati određene benefite. Ova usluga nije toliko u vezi sa crowdinvesting-om koji je osnovna usluga platforme, ali će definitivno biti dodatna vrednost za autore kampanja.

Ova platforma želi da kreira okruženje za povezivanje investitora i start-up kompanija, razmenu iskustava i pametno ulaganje. Očigledna je namera da se ne samo omogući vlasnicima start-upa da dođu do finansija za realizaciju svojih ideja, već i da se podrži razvoj ekosistema koji uključuje i start-upove i investitore, ali i zainteresovane kompanije koje mogu da budu saradnici i klijenti start-upa.

Kao što smo pomenuli, još uvek nisu poznate sve informacije o načinu rada platforme,stoga ćemo u narednom periodu pratiti sve nove informacije u vezi sa radom platforme, a u planu je i intervju sa jednim članom tima koji je pokrenuo ovu platformu.