Novi izveštaj o stanju u gejming industriji u Srbiji

7.12.2020

Novi izveštaj o stanju u industriji video-igara u Srbiji, koji je izradila organizacija Serbian Games Association (SGA), je objavljen nakon ozbiljnog istraživačkog rada na prikupljanju i analiziranju podataka. U odnosu na prethodni izveštaj, jasan je napredak. Procenjeni prihod ostvaren u oblasti  gejming industrije u Srbiji je između 80 i 120 miliona evra, što govori o uspehu ove industrije.

Kada su u pitanju izvori finansiranja u gejming industriji u Srbiji, stvari su se promenile u prethodnih godinu dana. U prethodnom izveštaju svega 10% sredstava za investiranje u dalji rast i razvoj gejming kompanija u Srbiji dolazilo je iz sopstvenih prihoda, dok se danas od direktne prodaje igara finansira 52% timova, a 14% samofinansira sopstveni razvoj odnosno ulaže privatna sredstva članova tima u razvoj.

Kada je u pitanju crowdfunding, u prethodnom izveštaju navedeno je da je učestvovao sa 30% u ukupnim investicijama u gejming industriji u Srbiji, dok je u novom izveštaju učešće crowdfunding-a kao izvora finansiranja 15%, ali to ne znači da je suma novca prikupljena kroz crowdfunding manja. S obzirom na to da se jedan deo timova finansira iz prodaje, a da nije objavio nove igre, izvesno je da će suma novca prikupljena kroz crowdfunding rasti u narednom periodu.

Crowdfunding.rs je dao doprinos u pripremi ovogodišnjeg izveštaja SGA kroz kratak pregled crowdfunding-a u Srbiji u oblasti gejming industrije. Najuspešnija nagradna crowdfunding kampanja iz Srbije dolazi upravo iz gejming industrije, neki od autora kampanja beleže serijske uspehe, ali je sa druge strane i broj neuspešnih crowdfunding kampanja gejming studija iz Srbije prilično visok.

Crowdfunding.rs procenjuje da glavni razlog za neuspeh kampanja iz oblasti gejming industrije leži u nedovoljnoj edukaciji i izostanku osnaživanja autora igara koji pokreću crowdfunding kampanje, jer obično u kampanje ulaze nespremni. Često nemaju ni izgrađenu zajednicu, pa tako i kampanje sa izuzetno malim ciljanim iznosima ne uspeju da ispune postavljeni cilj.

Događaji kao što su Crowdfunding akademija i online Crowdfunding Meetup za gejming industriju treba da pripreme one koji razmišljaju o crowdfunding kampanjama za ono što ih čeka. Kroz buduće aktivnosti Crowdfunding.rs će se truditi da obezbedi što veću podršku za gejming industriju koja ima ozbiljnu perspektivu u Srbiji. Osim što konstantno otvara nova radna mesta, ova industrija ima i izuzetno visoke prosečne plate na svim pozicijama. U izveštaju se navodi da je broj zaposlenih u gejming industriji porastao u 2019. godini, a da čak 62% kompanija planira da u 2020. godini zaposli još ljudi.