Pokret Black Lives Matter i široka podrška crowdfunding platformi

21.7.2020

Nakon ubistva Džordža Flojda u Sjedinjenim Američkim Državama pokret Black Lives Matter koji se bori protiv rasizma postao je glasniji neko ikada pre. Mnoge poznate ličnosti i kompanije su se uključile u ovu borbu i dale podršku pokretu, a neke kompanije su preispitale svoju dosadašnju poslovnu politiku. Tako je, recimo, klub američkog fudbala Washington Redskins objavio da je otpočeo proces promene imena i grba nakon pritiska sponzora da to učini zbog rasističkog prizvuka imena i grba kluba, koje su aktivisti starosedelaca dugo kritikovali kao rasnu uvredu. Crowdfunding platforme su od samog početka uzele učešća u ovom pokretu kako simbolično tako i direktnom podrškom.

Platforma Kickstarter je obojila svoj logo u crno u znak podrške i odmah ispod logoa linkovala sajt pokreta Black Lives Matter. Takođe, Kickstarter je objavio niz načina na koje je moguće podržati ovaj pokret. Između ostalog, ova platforma je savetovala koje organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava mogu da se podrže donacijom, ali i navela spisak aktivnih kampanja na platformi čiji autori dolaze iz afroameričke zajednice. Ništa manje nije važno i šta je sam Kickstarter uradio kako bi doprineo borbi protiv rasizma. U opsežnom tekstu „Naš doprinos u podršci pokretu Black Lives Matter i kreativni rad“ Kickstarter je predstavio sve što radi kako bi doprineo borbi protiv rasizma  i uspostavljanju jednakosti kako u samoj kompaniji tako i generalno.

Indiegogo je druga platforma koja se uključila u aktivnosti pokreta protiv rasizma. I ova platforma je objavila tekst o tome kako biti saveznik u ovoj borbi. Osim što je kao i Kickstarter mapirao kampanje i organizacije koje je moguće podržati, Indiegogo je doneo odluku da ubuduće 19. jun, dan kojim se obeležava ukidanje ropstva u Sjedinjenim Američkim Državama, bude neradni (ali i plaćeni) dan u ovoj kompaniji. Uz to, kompanija je donirala i sav prihod od 4. juna 2020. godine, organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Na platformi je kreirana i nova kolekcija kampanja kao podrška kreatorima i preduzetnicima iz afroameričke zajednice.

Kao platforma za kontinuirane donacije kreatorima sadržaja Patreon je izašao sa saopštenjem podrške pokretu Black Lives Matter iz konteksta kreativne industrije, dajući podršku autorima kampanja koji dolaze iz afroameričke zajednice. Ova platforma je odmah donirala 50 000 dolara pokretu Black Lives Matter, ali i drugim srodnim organizacijama. U blogu „Kako se boriti kreativnošću protiv mržnje“ prikazane su i neke od kampanja koje imaju kreativan pristup u borbi protiv rasizma.

Platforma Crowdfunder iz Ujedinjenog Kraljevstva se udružila sa ogrankom pokreta Black Lives Matter UK kako bi zajedno pokrenuli nacionalnu kampanju protiv sistemskog rasizma. Napravljena je lista kampanja koje se tiču ovog pokreta. Neke od njih su posvećene direktno organizaciji protesta širom Ujedinjenog Kraljevstva, dok su neke specifičnije i tiču se podrške u obrazovanju, psihološke pomoći žrtvama diskriminacije i rasizma, pa i pokrivanju troškova usluga advokata za one koji su uhapšeni na protestima.

Osim već poznatih platformi koje su navedene, pojavile su se i nove platforme koje su fokusirane isključivo na podršku nekim od ugroženih kategorija. Takva je i platforma BuildHer koja je namenjena ženama iz afroameričke zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Imajući u vidu da crowdfunding platforme okupljaju veliki broj autora kampanja i backer-a, odnosno da je zajednica oko njih velika i uticajna, ovakve inicijative protiv rasizma su više nego dobrodošle. Crowdfunding platforme u ovom važnom trenutku pokazuju odgovornost i daju svoj doprinos u borbi za jednakost.