Tržište nekretnina izlazi iz krize pomoću crowdfunding-a

14.7.2020

Neke od predikcija o kojima smo pisali u tekstu o uticaju pandemije koronavirusa na crowdfunding sektor u Evropi se već ostvaruju! Ovih dana u Italiji, koja je bila jedna od zemalja najviše pogođena novim virusom, pokreću se nove crowdfunding platforme, a crowdfunding uzima maha kao alternativni način finansiranja. Upravo u crowdfunding-u kompanije koje su posebno pogođene koronavirusom vide svoju šansu za dodatni kapital, neophodan da se poslovanje nastavi i razvija.

Predsednik Italijanske asocijacije za equity crowdfunding je u svojoj izjavi naveo da su tokom pandemije osmišljene nove platforme i da se njihovo lansiranje očekuje tokom leta. Najviše se očekuje od crowdfunding-a u oblasti nekretnina.

Ono što je zanimljivo je činjenica da od 2019. godine trend koji podržava impact projekte i investicije, odnosno projekte sa pozitivnim uticajem na društvo, nastavlja da bude prisutan. U ovom trenutku takvi projekti su sve poželjniji za investiranje, a sve je više i onih koji su uspešni. Trend zahvata i crowdfunding u oblasti nekretnina, pa je tako jedna od trenutno najuspešnijih kampanja u Italiji crowdlending kampanja za gradnju kompleksa sa visokom energetskom efikasnošću i pozitivnim uticajem na životnu sredinu. U ovoj kampanji je očekivani povrat investicije izuzetno privlačan.

Francuski portal HelloCrowdfunding koji prati trendove u crowdfunding-u u oblasti nekretnina objavljuje mesečne vrednosti ovog tržišta. Junske statistike govore u prilog tezi da se ova industrija oporavlja, s obzirom na to da je do juna 2020. čak 273 projekta prikupilo preko 176 miliona evra. U proseku, povrat na uloženi novac u crowdfunding, odnosno crowdlending kampanje je 9,4%, što je takođe visok prinos. Statistike iz juna 2020. su premašile statistike iz istog meseca prošle godine, dakle, pre pandemije koronavirusa.

Platforma Max Crowdfund lansirala je aplikaciju kako bi olakšala investiranje svojim korisnicima pošto pandemija i dalje nameće potrebu za držanjem fizičke distance, ograničava putovanja i sve više upućuje ljude na online kontakt. Ova platforma ima ponudu projekata iz različitih zemalja u Evropi. Iako ova platforma ima izazov sa aktuelnim zakonodavstvom Holandije u kojoj posluje, ona nije u potpunosti zatvorena za investitore van Evrope, ali oni moraju biti registrovani odnosno tzv. kvalifikovani investitori. Državljani EU mogu investirati i kao fizička lica. 

Dok se očekuje izveštaj agencije za istraživanje tržišta Cole koji će obuhvatiti i uticaj pandemije koronavirusa na crowdfunding u oblasti nekretnina, sve više je informacija koje govore u prilog previđanju da će ova industrija pametno iskoristiti crowdfunding. Potencijalnim investitorima se nude privlačne kamate, a minimalne investicije se kreću već od 100 američkih dolara.

Niske minimalne investicije, uz dobar povrat i sve više uspešnih kampanja, povećavaju broj potencijalnih investitora, što pogoduje razvoju crowdfunding-a u oblasti nekretnina. Iako su različite industrije pretrpele različite potrese usled pandemije, crowdfunding je gotovo u svakoj viđen kao način da se kriza prevaziđe.