Uklanjanje brana u Evropi uz pomoć crowdfunding-a

21.10.2019

Reke su uvek vekovima simbolizovale život, ljubav između prirode i čoveka. Međutim, brane narušavaju prirodno funkcionisanje reka i mogu prouzrokovati smanjenje populacije ribe i drugih rečnih divljih životinja. Iz tih razloga je potrebno ukloniti ove barijere da bi se reke vratile u svoje prirodno, slobodno tekuće stanje. Tim povodom, oformljen je pokret za uklanjanje brana u Evropi kako bi se brane koje su stare, napuštene i van upotrebe mapirale i uklonile nakon što bi se za to prikupile finansije.

Deo tog pokreta je i kampanja pokrenuta tokom leta 2018. godine, od strane ogranka organizacije WWF iz Holandije (Svetska organizacija za prirodu). Cilj kampanje je bio da se pomogne u uklanjanju brana sa reka, te da se otvori što veći broj reka u Evropi, dok se prikuplja finansijska podrška putem crowfudning platforme koju su postavili na svom sajtu. Donacije se prikupljaju od ljubitelja reka i prirode širom Evrope, pa čak i pojedinaca i grupa koje započinju sopstvene kampanje.

Uklanjanje brana se već odvija u nekim delovima Evrope. Ova uklanjanja su lokalne inicijative koje pokreću mnogi entuzijastični članovi zajednice i zainteresovane strane. Međutim, još uvek ima na hiljade zastarelih brana koje nisu uklonjene, a za neke se još uvek ne zna da postoje.

Od lansiranja platforme Dam removal in Europe, prikupljeno je 38.000 evra i na taj način je podržano uklanjanje 12 brana, što  je   otvorilo preko 22 km reka širom Evrope. Platforma je trenutno fokusirana na uklanjanje dve nove brane, jedne u Litvaniji i druge u Velikoj Britaniji.

Kampanja za Litvaniju je posebno specifična, jer će ovo biti prvo uklanjanje brane u litvanskoj istoriji! Litvanska brana Brazuole nazvana je po reci na kojoj je postavljena. Reka protiče kroz područje Natura2000 u regionalnom parku Neris. Međutim, brana je zastarela, napuštena je decenijama i degradira reku i okolno područje. Njeno uklanjanje značajno bi poboljšalo kvalitet vode uzvodno i otvorilo nekoliko kilometara mrestilišta za dve vrste migratornih riba, baltičkog lososa i morsku pastrmku.

Bez obzira na zajedničke napore mnogih uklanjanje brane Brauzole je sponzorisano samo do pola, dok nastavak priče i konačno uklanjanje brane u Litvaniji čeka prikupljanje dodatnih sredstava.


Izvor:

https://damremoval.eu/donations-to-remove-dams-are-not-only-financial-support-but-also-moral-support/